Merkel i förbundsdagen: Brexit och flyktingkris
För Tysklands förbundskansler Angela Merkel står mycket på spel då hon på torsdagen reser till EU-toppmötet i Bryssel. I flyktingkrisen står hon och Tyskland rätt så ensamt och samtidigt får hon arbeta hårt för att försöka hålla kvar Storbritannien inom unionen.
Angela Merkel har gång på gång betonat att hon vill undvika en så kallad ”Brexit” och se Storbritannien inom EU också i framtiden. Det kommer hon att betona i ett tal i den tyska förbundsdagen idag och det betonade hon senast under en träff med premiärminister David Cameron i Hamburg i fredags.
– De brittiska kraven om mer konkurrenskraft och öppenhet och mindre byråkrati är något som EU behöver. Samtidigt handlar det om krav som också vi kan ställa oss bakom, säger Merkel.
– Om vi handskas med de brittiska kraven på rätt sätt, kan de gagna hela Europa.
Oro inom exportindustrin
Förhoppningarna om att Storbritannien stannar inom EU-samarbetet har också rent ekonomiska grunder.
Den brittiska handelskammaren i Tyskland varnar för att ett brittiskt utträde kommer att få följder för den tyska exporten, i synnerhet för bilindustrin.
Också bland många av de enskilda tyska och brittiska företagen ser man ett möjligt utträde som en fara, med bland annat högre arbetslöshet som följd.
Förbundskansler Merkel påminner ändå om att alla måste vara beredda att kompromissa, då man nu i Bryssel ska förhandla om överenskommelsen med Storbritannien.
En överenskommelse som hon i går kväll diskuterade med det Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och som hon alltså idag väntas försvara i sitt tal i den tyska förbundsdagen.
Österrike skärper gränskontroller
Samtidigt kommer Merkel också att än en gång få försvara sin linje i flyktingfrågan.
Merkel håller fortsättningsvis fast vid att man måste hitta en lösning på EU-nivå, bland annat för att garantera den fria rörligheten och hålla Schengensamarbetet vid liv.
Men efter att också den franske premiärministern Manuel Valls under veckoslutet meddelade att Frankrike inte kommer att delta i en omfördelning av flyktingar är det många som frågar sig hur Merkel ska kunna nå sin europeiska lösning.
Också i Österrike söker man i allt högre utsträckning nationella lösningar för att minska på antalet flyktingar. Regeringen meddelade igår om att man kommer att införa striktare kontroller vid sin sydgräns. Dessutom kommer man att bygga en del nya staket vid gränserna.
Förbundskansler Werner Faymann säger att man också förbereder sig på striktare kontroller vid Brennerpasset på gränsen mot Italien.
Österrike slog redan tidigare i år fast en övre gräns för hur många flyktingar man kommer att ta emot under år 2016. I dag väntas man dessutom besluta om att införa så kallade dagskontingenter, så att totalantalet flyktingar vid årets slut inte överskrider den redan fastslagna siffran på 37 500.
Samtidigt verkar största delen av medborgarna i EU-länderna ställa sig bakom en rättvis fördelning av flyktingarna mellan de europeiska länderna.
En undersökning gjord av det tyska forskningsinstitutet Bertelsmann-Stiftung visar att de allra flesta EU-medborgarna förväntar sig att EU ska kunna enas om en gemensam lösning i flyktingfrågan.
Nästan 90 procent av de tillfrågade tycker också att man gemensamt måste se till att säkra unionens yttre gränser.
I undersökningen deltog över 11 000 personer från alla 28 medlemsländer.
Schröder stöder
För första gången på länge får Merkel nu på hemmaplan ändå ett visst stöd för sin flyktpolitik.
Den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder säger att Merkel fattade det rätta beslutet då hon valde att öppna de tyska gränserna i slutet av sommaren.
I motsats till Merkel skulle socialdemokraten Schröder ändå ha varit försiktig med att som Merkel få situationen att verka normal.
– Jag skulle aldrig ha sagt att vi klarar det (Wir schaffen das), sade Schröder vid en SPD-tillställning i Stuttgart.
För att få flyktingarna integrerade föreslår Schröder nu ett åtgärdspaket (Agenda 2020) i samma stil som reformpaketet för den tyska arbetsmarknaden i början av 2000-talet.