Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I den norska rekrytskolan testas kvinnor lika hårt

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 16:19.
Stort intresse för jämställd värnplikt i Norge - Spela upp på Arenan

När Norge som bäst inför jämställd värnplikt är det i praktiken inget tvång. Rekrytplatserna räcker inte till för alla kvinnor och män som vill in i försvaret.

Som första europeiska land går Norge det här året in för jämställd värnplikt och modellen väcker stort intresse ute i världen. Yle Nyheter besökte sjö- och luftförsvarets rekrytskola KNM Harald Haarfagre i Stavanger.

Andningen syns på långt håll och rekryterna är snart oigenkänneliga då leran dryper från topp till tå. Att bära sin lagkamrat på ryggen eller släpa hen tiotals meter, när gyttjan når upp till knäna, är en av de största fysiska påfrestningarna under den första värnpliktstiden. Men så går också den norska värnplikten ut på att välja ut de mest fysiskt och mentalt lämpade. Det betyder att ungefär en av sex får chansen.

I praktiken inget tvång

Det nya är att kallelsen från och med i år skickas till alla 19-åriga män och kvinnor. Trots att det kallas värnplikt är det i praktiken sällan frågan om tvång - intresset för värnplikten är nämligen större än de 8000-9000 rekrytplatser som finns.

Intresset för värnplikten är stort i Norge. Bara en av sex ryms med.
Bildtext Intresset för värnplikten är stort i Norge. Bara en av sex ryms med.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

- Jag tycker det är väldigt bra att vi har kommit så långt i jämställdheten att vi också kan vara inom det militära. Vi håller på att bli lika fysiskt starka som killarna, säger Therese Jensen, som ryckte in för en månad sedan.

- Ungdomarna vill göra militär tjänst och blir lite sårade om de inte får chansen. Och jag förväntar mig att det också i framtiden kommer att vara ett lika stort intresse bland kvinnor, säger kommendör Tor Fredrik Johannessen.

Kommendör Tor Fredrik Johannessen säger att intresset bland kvinnor att utföra militärtjänst är stort.
Bildtext Kommendör Tor Fredrik Johannessen säger att intresset bland kvinnor att utföra militärtjänst är stort.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Redan nu är nästan en av tre rekryter inom sjöförsvaret kvinna och man räknar med minst den nivån, efter att kallelsen har gått ut till alla kvinnor och män inom årskullen. Inom markstridskrafterna är andelen något mindre. Någon prognos för andelen kvinnliga rekryter inom hela den norska försvarsmakten har försvarsministeriet inte gett ut.

Ingen prövotid för kvinnor

Att värnplikten nu blir helt jämställd innebär att de kvinnor som har valts ut inte har möjlighet att avbryta tjänsten, vilket de tidigare kunde göra efter en 30-dagars prövotid.

Det talas om ömsesidig respekt från den första dagen på den norska rekrytskolan.
Bild: Ingemo Lindroos/Yle

För att ta emot en större andel kvinnor har man nyligen beställt modernare ryggsäckar som går att justera bättre efter en kortare rygg, men kvinnors och mäns utrustning är den samma och ryggsäcken väger lika mycket.

Tal om respekt från första dagen

Och när kvinnorna blir fler går man också in för att tala mera om ömsesidig respekt.

- Det gör vi från den första dagen rekryterna kommer. Vi sätter mycket fokus på etik och attityder. Det är inte bara bra, utan helt nödvändigt eftersom vi jobbar tätt ihop och är beroende av varandra, säger Johannessen.

- Jag tycker det är bra att ha tjejer med eftersom de tänker lite annorlunda och kanske hittar lite andra lösningar på olika problem, säger rekryten Edvin Aseli.

"Om någon inte orkar så hjälper vi varandra"

Marte Welhagen har en 12 månaders värnplikt bakom sig och har valt att vidareutbilda sig inom marinen. Hon säger att en viss anpassning ibland måste ske för kvinnor som har olika fysiska förutsättningar, men uppgifterna är de samma för alla.

Kvartermästaraspirant Marte Welhaven säger att kraven är de samma för kvinnor och män.
Bildtext Kvartermästaraspirant Marte Welhaven säger att kraven är de samma för kvinnor och män.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

- Vi tjejer har ju valt det här själva så vi borde ha så mycket självinsikt att vi klarar att bära det samma som killarna, men är det någon som inte orkar så hjälper vi självklart varandra, säger Welhagen.

Ingemo Lindroos
Bildtext Ingemo Lindroos på luftförsvarets rekrytskola i Stavanger
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Diskussion om artikeln