Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina placerar missiler på omtvistad ö i Sydkinesiska havet

Från 2016
Uppdaterad 17.02.2016 11:29.
Vietnamesisk båt sjunker i Sydkinesiska havet, rammad av kinesiskt fartyg
Bildtext Kina är invecklat i gränskonflikter med flera länder kring Sydkinesiska havet. Här har ett kinesiskt fartyg rammat ett vietnamesiskt fiskefartyg som sjönk i maj ifjol
Bild: EPA/ LUONG THAI LINH

Kina har placerat ut missiler på en omtvistad ö i Sydkinesiska havet, uppger taiwanesiska och amerikanska myndigheter. Kina tillbakavisar uppgifterna.

Flera internationella medier har publicerat satellitbilder som uppges visa avfyrningsramper för luftvärnsmissiler och ett radarsystem på ön Woody, som ligger i de omstridda Paracelöarna.

Både Vietnam, Taiwan och Kina gör anspråk på delar av Paracelöarna. Kina har kontrollerat ögruppen i över 40 år och kallar den Västra ögruppen.

Kina: Medias påhitt

Kinas utrikesminister Wang Yi säger att västerländska medier har fabricerat uppgifterna.

- Det är ett försök av västerländska medier att skapa nyheter, sade Wang på en presskonferens.

Han sade att medierna istället borde fokusera på alla de fyrar som Kina har byggt för att göra sjörutten tryggare. Utrikesministern förnekade ändå inte uttryckligen utplaceringen.

- De självförsvarsanläggningar som Kina har byggt på öarna är förenliga med rätten till självbevarelse och självförsvar som Kina har enligt internationell rätt. Det borde inte vara någon tvekan om det, sade Wang.

Taiwan manar till lugn

Taiwans försvarsministerium säger att man följer med läget och uppmanar alla parter till återhållsamhet.

- Intresserade parter bör samarbeta för fred och stabilitet i Sydkinesiska havet och avstå från att vidta ensidiga åtgärder som ökar spänningen, säger generalmajor David Lo vid Taiwans försvarsministerium.

Taiwans nyvalde president Tsai Ing-wen säger att spänningen nu är högre än tidigare.

Hon uppmanar också alla parter till återhållsamhet så att man kan finna en lösning på gränstvister i området.

Tsai vann presidentvalet i Taiwan förra månaden och hon kommer att tillträda presidentposten i maj.

ASEAN-länder oroade

USA:s president Barack Obama uppmanade också länderna kring Sydkinesiska havet att minska spänningen i regionen då han talade om gränstvisterna vid de Sydostasiatiska ländernas toppmöte i Kalifornien.

- Vi diskuterade konkreta steg för att minska spänningen, sa Obama och uppmanade parterna att stoppa nybyggen och en militarisering av omtvistade områden.

Obama har försökt bilda en informell koalition av länder som kräver att Kina respekterar internationell lag och rätten för alla fartyg att röra sig i Sydkinesiska havet.

USA och de sydostasiatiska ASEAN-länderna diskuterar som bäst en gemensam resolution om Kinas anspråk på omtvistade områden.

Den internationella domstolen i Haag ska i vår besluta om Kinas anspråk och USA vill få till stånd en resolution som stöder skiljedomstolens beslut - oavsett hur domen kommer att lyda.

Diskussion om artikeln