Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Självmord i trafiken kräver inte körkort

Från 2016
Uppdaterad 17.02.2016 06:52.
Linn Wilhelmsson är medlem i föreningen starka tillsammans
Bildtext Linn Wilhelmsson är medlem i föreningen starka tillsammans.
Bild: Yle/Caroline Lång

Tidigare i veckan rapporterade Yle Spotlight att trafiksäkerhetsverket har ställt högre krav på att psykiater ska anmäla självmordsförsök till polisen. Personer som blir anmälda kan förlora körkortet för minimum sex månader.

Linn Wilhelmsson är studerande och aktiv i föreningen Starka Tillsammans. Hon befarar att den nya anvisning leder till högre tröskel då man söker efter hjälp för psykisk ohälsa.

- Anvisningen kan leda till att fler väntar med att söka efter hjälp eller så vill de inte berätta hur svåra problem man har.

Körförbudet på sex till tolv månader ska bedömas individuellt. Men Wilhelmsson tror inte den får den effekten som Trafiksäkerhetsverket vill ha.

- Jag har hemskt svårt att tro att det ska hjälpa någon eller få dem på andra tankar. De som vill begå självmord i trafiken tror jag inte hindras av att de är utan körkort.

Tystnadsplikten bör respekteras

Att bli av med körkortet kan vara problematiskt för vissa men Wilhelmsson tror det viktigaste är att man vet att tystnadsplikten respekteras.

- Att man blir av med körkortet är kanske inte hela världen men det är viktigt att veta att den man berättar åt respekterar tystnadsplikten. Läkare blir tvungna att bryta den ifall de berättar till polisen att man försökt ta sitt liv, säger Wilhelmsson.

Målet med de nya anvisningarna är att läkare ska tänka efter hur allvarliga psykiska sjukdomar kan påverka förmågan att köra bil.

I Finland sker det årligen 10 000 självmordsförsök och cirka tusen av dem räknas som allvarliga försök.