Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hjälpsändningar på väg till belägrade områden i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 17.02.2016 23:19.
FN-konvoj på väg till den belägrade staden Madaya där tiotals mänskor har dött av svält under de senaste veckorna
Bildtext En FN-konvoj på väg till den belägrade staden Madaya där tiotals mänskor har dött av svält under de senaste veckorna
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

FN-konvojer försöker distribuera hjälp till nödställda i sju belägrade områden i Syrien, efter att den syriska regeringen gav grönt ljus åt FN.

Röda korset uppger att de första hjälpkonvojerna försöker nå rebellkontrollerade Madaya och Zabadani samt de regeringskontrollerade byarna Fuaa och Kafraya. I Madaya nära den libanesiska gränsen har tiotals människor har dött av svält under de senaste veckorna.

På onsdag kväll nådde hjälpkonvojer fem belägrade områden. Mat, läkemedel, medicinsk utrustning, vaccin samt vatten- och sanitetsutrustning levereras nu till närmare 100 000 människor som är i stort behov av hjälp, meddelade FN:s nödhjälpskoordinator i Syrien, Yacoub El Hillo, på onsdag.

"Ett viktigt test"

FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att konvojerna är ett viktigt test på om de krigförande parterna är redo att tillåta hjälp till lidande.

- Det är regeringens skyldighet att vilja nå varenda syrier oavsett var de är och att tillåta FN att hjälpa dem, sade Mistura på tisdag kväll.

FN har tidigare begärt tillträde till 116 områden där civila lider akut brist på mat och mediciner, men regeringen har endast gått med på en handfull av FN:s begäran.

Små förhoppningar om eldupphör

Nästan en halv miljon syrier lever i belägrade områden enligt FN och humanitärt bistånd till dem var en viktig del av avtalet om eldupphör som stormakterna kom överens om i fredags.

Förhoppningarna om ett eldupphör är ändå små efter att minst fem sjukhus och kliniker har bombats sedan dess.

Både president Bashar al-Assad och Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari betvivlar att man kan uppnå eldupphör inom en vecka såsom avtalet förutsätter.

- Det kan ta betydligt längre än en vecka att nå ett eldupphör sa Jaafari i FN.

Diskussion om artikeln