Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Snacksaliga gojor som färgstark dekoration

Från 2016
Strömsö inslag: Snacksaliga gojor som färgstark dekoration - Spela upp på Arenan

All heder åt våra egna småfåglar som klarar av både kyla och mörker, men det är något speciellt med papegojor. Kanske fascinationen bottnar i barndomens sagor om sjörövare och piratgojor, men hur som helst så är de här exotiska fåglarna vackra, kaxiga och lite märkliga.

Därför ska de förstås avbildas!

Jag gjorde det på en tunn träskiva, som är enkel att såga i med både lövsåg och sticksåg. Började med att rita tre olika fågelsiluetter, sågade ut dem och sandpapprade alla kanter.

Torka bort sågdammet innan du målar. Måla fågelfigurerna i en färg vardera, akrylfärg fungerar alldeles utmärkt. Jag valde grått, grönt och vitt. Mina fåglar baserar sig löst på kakaduor och vasapapegojan + lite konstnärlig frihet.

När basen har torkat kan man börja måla vingarna. Det enklaste sättet att få till illusionen av fjäderskrud är att använda sig av en liten pensels egen bredd. Dra först ner penseln i ca 1-1,5 cm streck, lyft sedan penseln och kvar blir ett mönster som påminner om en fjäder. Blanda mera vitt i färgen an efter och det blir en fin nyansgradering i mönstret.

Måla in cirklar av vitt för öga och svärta näbbarna.

Fixa små detaljer som smala streck över fötter och runt ögon.

För att få till den rätta stirriga blicken använde jag mig av svarta halverade pärlor, de ger ett bra blänk i ögat. (Finns att köpa i hobbyaffärer)