Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stormen som drog över Östnyland hotade Hästholmen

Från 2005
Lovisa kärnkraftverk
Bildtext Hög vattennivå hotade stänga kärnkraftverket.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Stormen natten till söndag har förorsakat översvämningar på många håll i Östnyland. I Lovisa var man beredd att köra ner kärnkraftverket på Hästholmen i fall vattennivån stigit ytterligare.

Stormen natten till söndag har förorsakat översvämningar på många håll i Östnyland. I Borgå stängdes bland annat Ågatan av i och med att ån svämmat över sina bredder.

Fler hus på Ågatan fick in vatten i källaren. Brandkåren försökte pumpa ut vattnet, men nytt vatten strömmade genast in.

I Haiko steg vattnet upp på vägen vid Kodderviken, så bilar inte kunde ta sig fram, det samma gällde Strandgatan i Borgå.

Också i Sibbo gjorde översvämningarna att man var tvungen att stänga av vägar på sina håll. Färjförbindelsen till Pellinge var också avbruten på grund av översvämningarna, men är nu igång igen.

I Lovisa var man beredd att köra ner kärnkraftverket på Hästholmen i fall vattennivån stigit ytterligare. Kärnkraftverket var under specialbevakning.

Havsvattennivån uppmättes tidigare till 171 cm över det normala i Lovisa, men under söndagen har nivån sjunkit. På eftermiddagen såg det ut som om man inte att behöva köra ner produktionen.

I Gammelby i Pernå pressades vattnet i Gammelbyviken upp i Gammelby å. Vattnet svämmade upp på åkrar och omringade tre bostadshus och fler uthus.

I ett av husen, med knähögt vatten på gården, var vattennivån inne i huset ungefär fem centimeter.

En ny storm väntas till söndag. Stormen närmar sig västerifrån och väntas vara kraftigast under eftermiddagen.

(Av Östnyland)