Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Resenärer gillar billigare tåg

Från 2016
Uppdaterad 17.02.2016 16:02.
Resenärer i Karis stiger på 7.24-tåget.
Bildtext Resenärer stiger på 7.24-tåget i Karis.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Xenia Sundström studerar till barnträdgårdslärare i Helsingfors. Hon stiger på tåget i Karis alla dagar det är undervisning.

Denna vecka åker Sundström in varje vardag, men det kan också handla om två eller tre dagar per vecka.

- Man sparar ju en hel del pengar när sänkningen är 30 procent. Det är fint, då blir det en slant över till annat.

Tåget är Xenia Sundströms enda möjliga transportmedel. Ibland kan förseningar längs med banan ställa till det för henne och skolgången.

Enligt Sundström är 7.24-tåget ofta rätt fullsatt när hon åker om morgnarna och många ansikten i kupén är bekanta.

Krånglig väg till jobbet

Merja Lännerholm tar Intercitytåget från Karis till Kyrkslätt där hon sedan byter till U-tåget. Hennes destination är Grankulla, där hon jobbar tre dagar i veckan.

- Jag är hänvisad till det tåget eftersom inga andra tåg stannar i Grankulla. Prissänkningen har jag inte hunnit sätta mig in i ännu. Den berör väl inte mitt tåg?

Lännerholm tar vanligtvis bilen till Kyrkslätt och slipper på det sättet byta från ett snabbare till ett långsammare tåg. Då har hon två avgångar att välja på per timme.

Billigare också utan Y-tåg

En annan kvinna som är bosatt i Karis tar tåget in till Helsingfors fyra dagar i veckan. Det har hon gjort i 15 år. Hon använder månadsbiljett och ser prissänkningen som en positiv förändring.

- Priset på tågbiljetterna sänks dessutom överraskande mycket. Det blir billigare att åka än tidigare, också om Y-tåget försvinner. Ändå kommer jag inte att åka mera, tror jag.

En man tycker att det är mycket viktigt att tågresorna nu blir billigare. Det påverkar i synnerhet möjligheten till sysselsättning för den som bor i Västnyland.

- Om man har en chans att jobba i Helsingfors är tröskeln nu lägre att åka in för olika uppdrag. Tidigare måste man fundera noga eftersom biljetterna var så dyr.

Invånarna får träffa representanter från VR och ministeriet

På torsdag (18.2) ordnar de västnyländska riksdagsledamötena Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Thomas Blomqvist (SFP) ett diskussionsmöte kring tågtrafiken klockan 18.30 på restaurang Socis i Karis.

Under mötet får invånarna träffa representanter från VR och Kommunikationsministeriet.

- Människor är dagligen i kontakt med oss och uttrycker sin oro och ilska över försämringarna i kollektivtrafiken. Människor har rätt att få svar på sina frågor, konstaterar Feldt-Ranta och Blomqvist i sitt pressmeddelande.

Diskussion om artikeln