Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Supande sommargäster i Rosala

Från 2016
Uppdaterad 27.02.2017 16:10.
Supfest och midsommaridyll på Rosala - Spela upp på Arenan

När ungdomen tar sig till Rosala för att festa vet ortsborna att man kan vänta sig superi, nedskräpning och i värsta fall knivslagsmål.

På midsommar strömmar folk till Rosala för att festa. Ungdomar kommer från Dalsbruk, Kimito och Hangö. Vissa till och med från huvudstadsregionen.

Redan när de unga anländer efter att ha köat länge för färjan, eller med snabba båtar, blir det oordning. Ungdomsföreningen borde organisera ett eget tältområde, tycker ortsborna. Nu tältar alla överalllt. Också på campingplatsen med bilparkering är det ett fullt kaos.

Till danserna brukar omkring 1000 personer anlända och endast tre ordningsvakter håller efter dem.

Förr kom flickor i vackra kjolar och man dansade kring midsommarstången. Nu är det långhåriga pojkar och flickor i farmarbyxor. De super friskt, ibland är det problem med ordningen, knarkfall och bråk. Vissa blir satta i butka, andra sover ruset av sig i naturen.

Midsommarnatten sover inte ortsborna lugnt. Ungdomarna lämnar glas- och plastskräp, river upp växter och kastar flaskor. Om Rosalabarnen hittar flaskor de kan panta är de förstås glada, men glasbitar i naturen är inte bra.

Och nästa dag stjäl de flesta vatten att släcka törsten med. Utan att fråga om lov.

Inte tycker vi om allting, vi får bara finna oss när det blir folkströmning, säger man i Rosala.

Har du firat midsommar i Rosala? Dela med dig av dina minnen här!