Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tack vare hästen orkar Marko Björs leva

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 14:15.
Marko Björs håller upp ett runt silversmycke.
Bild: Yle/Eero Poskela

Jag har sett bilder av Marko Björs i damtidningarna och beundrat honom i smyg. När jag ser honom för första gången vid premiären av hans nya smyckesserie Laukka ser jag en känslig och djup man. Det är med tårar i ögonen han talar om sitt livs största kärlek, hästen.

Vad betyder hästen för Marko?

- Hästen har varit och är något av det viktigaste i mitt liv. I år är det fyrtio år sedan jag första gången mötte detta stolta och fina djur, världens vackraste djur.

Det är inte enbart skönheten i detta väsen som inspirerat Markos smycken. Det är främst tack vare hästen som Marko har orkat leva när han har haft sina många motgångar.

- Hästen är den bästa vännen. Ett "äktenskap" med en häst varar inte livet ut, det är ganska kort. Varje häst är en individ, de är verkligen viktiga personer. De ger väldigt mycket kraft, mera än de tar.

En silver spik i ett smycke,
Bild: Yle/Eero Poskela

Hjärtan och spikar

Marko Björs smyckeskollektion skulle ha att göra med hästar. Det passar den här mannen som kan allt om hästar, både deras skötsel och temperament.

- Att hästen är skodd är något av det viktigaste, men det har gjorts många hästskosmycken. Jag tycker att hästskospiken är ett vackert föremål. Den kan sticka en hästmänniska så där som hästflugorna sticker, den träffar en som en spik i hjärtat.

Den är en bra symbol. Ringen består av två spikar som möts. Den symboliserar "äktenskapet", vänskapen mellan häst och människa.

En silver- och en guldfärgad hästhov i ett smycke.
Bild: Yle/Eero Poskela

En skål för hästen och Mannerheim

Ett av dina smycken föreställer en hästprofil och ett hjärta. Vad symboliserar det?

- Jag ritade ett hjärtformat smycke av misstag. Vilket var bra. Det här smycket är en eloge till hästen. Jag vill tacka hästen. Smycket är en skål till hästen, ett tack till hästen.

Marko berättar att Marskalk Mannerheim var djurkär och han älskade hästar, han ansåg att hästen hade varit en så viktig del av hans karriär, att han alltid ville höja en skål för hästen.

- Man skålar för hästen genom att lyfta sitt glas och ropa ihaha tre gånger. När man har druckit säger man ptro.

Ett armband av hästskinn.
Bild: Yle/Eero Poskela

Hästen som psykolog

Vad ger hästsmyckena en människa rent psykologiskt?

- Känslan av kraft. Och det där hästskoliknande smycket ska ge en lyckospark. Den berättar om styrka och respekt för naturen, och lusten att leva ett fullödigt liv.

Hurudan är din favorithäst?

- Jag har ingen egen häst just nu, jag har endast att göra med mina elevers hästar, jag tränar landslaget. Mina drömmars häst är en svart fullblodshingst, en sagohäst.

Marko Björs är min gäst i Belle Epoque fredagen den 19 februari kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Marko Björs håller upp ett egendesignat silversmycke brevsi Pia-Maria Lehtola.
Bild: Yle/Eero Poskela

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln