Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det är en katastrof för Åland om chipsen försvinner"

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Yle Debatt: Känner Mats Löfström igen de åländska chipsen? - Spela upp på Arenan

Nyheten att Orkla överväger att flytta bort chipsproduktionen från Haraldsby har slagit ner som en bomb på Åland. Enligt den åländske riksdagsmannen Mats Löfström skulle det vara en katastrof om chipsen försvinner.

- För Ålands del skulle det här vara en jättestor katastrof. Det är 103 arbetsplatser på chipsfabriken. Varje år går 3000 lastbilar till fastlandet med chips. Om de här transporterna försvinner så blir hela logistikkedjan dyrare på Åland, säger Mats Löfström. Och så har vi 60-70 potatisodlare på Åland som odlar 28.000 ton potatis per år till chipsfabriken. Om inte chipsfabriken finns så kommer de här potatisarna ut på den finska marknaden och slår ut österbottniska och nyländska odlare.

Vilket är Orklas ansvar?

- Orkla är ett företag som går bra. Ifjol gjorde man en vinst på 3,6 miljarder norska kronor och man har ökat sin vinst sju kvartal i rad. Och det är i synnerhet chipsproduktionen som går väldigt bra. Frågan är om Orkla vill ta ett socialt ansvar eller bara maximera vinsten.

Åländska chips
Bildtext Är åländska chips snart ett minne blott?
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Blixt från klar himmel

Enligt Mats Löfström kom nedläggningshotet som en blixt från klar himmel. Fabriken i Haraldsby har varit lönsam och då Orkla år 2004 köpte åländska Chips lovade man att fabriken skulle få bli kvar.

- Jag skulle förstå det här om fabriken skulle vara förlustbringande och hela koncernen skulle blöda och gå verkligt dåligt. Då skulle jag förstå att drastiska åtgärder, som att stänga en anläggning, skulle behövas. Men koncernen mår bra så det här känns lite konstigt.

Var det då fel att sälja de åländska chipsen år 2004?

- Man kan inte titta tillbaka och säga att det var ett misstag, säger Löfström. Men det är klar att inhemskt ägande har en betydelse när man ser på det sociala ansvaret. Det är lättare att ha ett socialt ansvar över sina produktionsanläggningar om man har ett lokalt förankrat ägande.

Hur kommer chipshistorien att sluta på Åland?

- Jag är en evig optimist. Jag tror att man kommer att se värdet i chipsfabriken och också vilken betydelse det är för de finska konsumenterna att det finns en inhemsk produkt att köpa.

Känner Ålands riksdagsman igen de åländska chipsen?

Se vår "chips blind tasting" med Mats Löfström.

Yle Debatt: Känner Mats Löfström igen de åländska chipsen? - Spela upp på Arenan

Intervjun med Mats Löfström i sin helhet.

Yle Debatt: Mats Löfström: Det är en katastrof om chipsfabriken på Åland försvinner. - Spela upp på Arenan