Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk reklam: Rökning dödar fler än Obama

Från 2016
Uppdaterad 17.02.2016 16:45.
USA:s president Barack Obama talar på FN-toppmötet om hållbar utveckling i New York den 27 september 2015.
Bildtext USA:s president Barack Obama.
Bild: EPA/PETER FOLEY

En reklamaffisch mot rökning i Moskva pekar ut presidenten som massmördare. Reklamen har väckt stor uppståndelse.

Dmitrij Gudkov, som är den enda liberala oppositionsparlamentarikern i Rysslands parlament, postade en bild av den stora affischen på Facebook på tisdagen.

- Det är motbjudande och genant att det här förekommer på gatorna i den ryska huvudstaden, skrev Gudkov.

Reklamen fanns på en busshållplats på Moskvas tredje ringled. Den har väckt stor uppståndelse och fått både kritik och beröm i ryska medier och på sociala medier.

“Rökning dödar fler människor än Obama, trots att han dödar massor av människor. Rök inte, var inte som Obama” lyder texten på affischen.

Uppskattningsvis 6 miljoner människor dör årligen av orsaker kopplade till tobaksrökning.

Obama ofta utpekad

Det är långt ifrån första gången som Obama hängs ut som massmördare i Ryssland. Den amerikanska presidenten har ofta varit mål för rasistiska och antiamerikanska kampanjer, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Förra veckan spreds en "Stoppa Obama!"-video som visar tiotals ryska studenter falla till golvet som om de dog. Kvar står en ensam flicka med en skylt som hävdar att USA:s president dödar 875 personer varje vecka.

Tidigare i februari spreds en video som krävde att Obama ställs inför en krigsförbrytartribunal i Haag. Videon projicerades mot husfasader i Moskva.

I januari hängdes en banderoll med en bild av Obama upp på en husfasad mittemot den amerikanska ambassaden i centrala Moskva.

Bilden var tagen från Obamas ikoniska valaffisch från presidentvalskampanjen 2008, men rubriktexten "hopp" hade bytts ut till "mördare".