Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Bra att det satsas på den befintliga utbildningen"

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Anna Nylund studerar till klasslärare i Vasa
Bildtext Anna Nylund studerar till klasslärare i Vasa.
Bild: Yle/Caroline Lång

Anna Nylund, klasslärarstuderande, är nöjd över att Åbo Akademi väljer att fokusera på den befintliga klasslärarutbildningen istället för att skapa en parallellutbildning i Helsingfors.

- Detta var ett bra beslut av Åbo Akademi och det visar att de tar ett helfinlandssvenskt ansvar och utbildar lärare för hela Svenskfinland, säger Anna Nylund.

Den senaste planen mellan Åbo Akademi och Helsingfors universitet var att de skulle ha parallella klasslärarutbildningar i Helsingfors som skulle samköra år 2017. Men nu blir det inget samarbete.

Nylund säger att klasslärarstuderande i Vasa ibland känt sig bort glömda i diskussionen om klasslärarutbildningen.

- Vi är många som studerar till lärare i Vasa och vi är redo att arbeta i hela Svenskfinland, säger Nylund.

Fokus på att förbättra den befintliga utbildningen

Åbo Akademis styrelse och Åbo Akademis rektor i Vasa, Göran Djupsund, meddelade att Åbo Akademi i Vasa ska fokusera på att förbättra bland annat ämneslärarlinjen.

- Samhället och arbetsgivare förväntar sig ofta en dubbelutbildning. Nu får lärarstuderande möjlighet att bredda sin kunskap i ett ämne och det är mycket positivt.

Nylund hoppas att Åbo Akademis löfte om att man satsar på den befintliga utbildningen också betyder att man tar in mer digitalisering i utbildningen.

Tror du att Åbo Akademis lärarutbildning kommer locka studerande från södra Finland fastän Helsingfors universitet startar en egen utbildning?
- Det hoppas jag, Åbo Akademi har en lång erfarenhet av forskning och utbildning. Vi har också övningsskolan som garanterar att man får en god och högklassig undervisning. Det borde också i fortsättningen locka nya studerande. Det är också nyttigt att bredda sina vyer och se mera av Svenskfinland och träffa nya människor, säger Anna Nylund som själv flyttade från Esbo till Vasa för att studera till klasslärare.