Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple vägrar ge kundernas användardata till FBI

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 14:44.
Apple
Bild: EPA/PAUL MILLER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

FBI vill bryta sig in i den telefon som användes vid terrordådet i San Bernardino. Men Apple vill inte öppna Iphones mjukvara eftersom det skulle äventyra datasäkerheten och rätten till privatliv.

Apple har samarbetat med den federala polismyndigheten FBI i utredningen av masskjutningen i San Bernardino. Mobiljätten har flera gånger ombetts ge ut användardata i den Iphone som användes vid terrordådet.

- Men nu har USA:s regering bett oss om något vi inte har, säger Apples vd Tim Cook i ett öppet brev där han förklarar mobiljättens vägran.

Apples vd Tim Cook.
Bildtext Apples vd Tim Cook
Bild: EPA/MONICA DAVEY

- Det vore fel av regeringen att tvinga oss att bygga en bakväg i våra produkter. Innebörden av regeringens krav är skrämmande, skriver Cook.

Apple befarar att verktyget används om och om igen

Enligt Tim Cook ber myndigheten om en ny och mindre säker version av telefonens operativsystem. FBI vill installera systemet på den telefon som polisen har påträffat under sin utredning.

Men den nya mjukvaran skulle möjliggöra intrång i vidare mening, varnar Apple-chefen. Det skulle inte handla om en engångsföreteelse.

- Regeringen antyder att det här verktyget skulle kunna användas bara en gång, på en telefon. Men det stämmer helt enkelt inte.

- När verktyget väl har skapats skulle tekniken kunna användas om och om igen, på ett stort antal enheter, skriver Tim Cook.

Krypteringen skyddar

Efter avslöjandena om NSA:s datainsamling och massövervakning av amerikaner har Apple stramat åt sina krypteringsrutiner. Det handlar om att koda och chiffrera datauppgifterna för att skydda kunderna från otillbörligt intrång.

Men den amerikanska regeringen har varnat för att en stark kryptering är ett hinder för den nationella säkerheten och brottsundersökningar.

Teknologiexperter och de som värnar om privatlivet bestrider det.

De menar att det är farligt om regeringen tvingar amerikanska företag att försvaga krypteringen för att stödja brottsbekämpningen. Då hotas användarnas privata data av hackare. Det skulle undergräva säkerheten på internet och ge aktörer i andra länder en konkurrensfördel, säger kritikerna.

Massakern i San Bernardino i Kalifornien utfördes den 2 december 2015 av Syed Farook och hans hustru. De sköt ihjäl 14 människor och skadade över 20.

Edward Snowden stöder Apple

- Om en regering kan kräva tillgång till privat kommunikation då kan alla regeringar göra det, varnar den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden som avslöjade NSA:s storskaliga och hemliga övervakningsprojekt.

Edward Snowden försvarar både Apple och Google när de värjer sig mot regeringens angrepp. Det finns ingen rim och reson i Obama-administrationens krig mot krypteringen, anser Snowden.

- Teknologer och företag som arbetar för att skydda vanliga medborgare borde applåderas, inte bli förföljda eller åtalade, skriver Snowden i ett e-postmeddelande via sin jurist.

Edward Snowden
Bildtext Edward Snowden
Bild: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

- USA vill skapa ett prejudikat där Apple måste kompromissa med säkerheten för sina kunder på grund av ett papper från regeringen. Tänk vad andra regeringar då kan göra, skriver Snowden.

- Vad kan Apple i så fall göra när regeringen heter Kina och kunden Dalai Lama, frågar sig Edward Snowden retoriskt.

Snowden framstår som vår tids George Orwell, den brittiska författaren som varnade för Storebror som övervakar allt vi gör.

Snowdens avslöjanden visar också att USA och Storbritannien bedriver hackingattacker mot datorer över hela världen, bland annat mot delegaterna på G20-mötet i London 2009 och mot datorer i fastlands-Kina.

Diskussion om artikeln