Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Längre öppettider kan bli dyr affär

Från 2016
Uppdaterad 22.02.2016 05:43.
Ett butiksbiträde vid grönsakshylla.
Bildtext Många affärer i Åbo har börjat hålla öppet längre på kvällen.
Bild: Kesko

Hur inverkar din mataffärs öppettider dina uppköp? Yle Åboland frågade vad åbolänningar tycker om fria öppettider.

Köpman Tom Eriksson i Salo har märkt att hans kunder är nöjda med de nuvarande öppettiderna, trots att han kunde ha nattöppet.

- Jag tycker det är komiskt med tanke på att S-gruppen och K-gruppen skryter med hur försäljningen gått upp, och att det är så rosigt efter att den nya lagen trädde i kraft. Det är helt omöjligt: folk kan inte äta mer om jag så skulle ha öppet 25 timmar i dygnet, säger Eriksson.

Om ni förlänger era öppettider så byter jag butik av den enkla orsaken att era pris går upp.

Eriksson har frågat vad kunderna tycker, och menar att majoriteten av hans kunder är positivt inställda till den nya lagen om fria öppettider, men att de gärna ser att han fortsätter hålla öppet mellan 08 och 21. Den främsta orsaken är att kunderna tror att priset på varorna ska stiga.

Skylt med nya öppettider i Åbo.
Bild: Yle/Adrian Perera

- Så sent som i tisdags gick jag igenom alla svar som har kommit under veckan. Ett svar löd ungefär så här: "Om ni förlänger era öppettider så byter jag butik av den enkla orsaken att era pris går upp".

Stämmer det?

- Jag har ingen kista med pengar i bakrummet, utan det måste gå ut på priset. Vi har ingen rusningstid, det kommer kunder jämnt hela dagen, och Salo tystnar klockan nio. Det betyder att försäljningen inte stiger tillräckligt för att täcka kostnaderna som uppstår när personalen ska arbeta längre dagar. I Helsingfors är det garanterat motiverat att ha öppet längre på kvällen, men i till exempel Salo är det inte det, säger Eriksson.

Gillar fria öppetider men har inte ändrat sina köpvanor

Då Yle Åboland frågade vad Åbobor tycker om öppettiderna svarade de flesta att de gillar tanken på fria öppettider.

- Så här är det i resten av Europa. Det känns lite småstadsaktigt att ha en bestämd tid när man ska hinna till butiken, säger Sarah Grönroos.

- Som studerande har jag mycket program på dagarna och idrott på kvällarna, så jag har tyckt massor om fria öppettider, säger Ida Landgärds.

Ida Landgärds på Humlegårdsgatan i Åbo.
Bildtext Ida Landgärds ger fria öppettider tummen upp.
Bild: Yle/Adrian Perera

Ingen av Åboborna Yle Åboland träffade på stan har dock ändrat sina butiksvanor under de två månader som den nya lagen varit i kraft.

- Butikerna jag shoppar i har haft nattöppet från förut, förklarar Emilia Baarman.

Baarman kan tänka sig att det är farligt för personalen att hålla öppet sent på kvällen.

Nattöppet kan vara farligt

Köpman Tom Eriksson i Salo är inne på samma linje.

- Folk är inte vana att göra sina inköp sent på kvällen. Efter klockan 21 är det tyst. Dessutom stiger lönen för personalen på kvällen, vilket betyder att det finns färre anställda på plats. I större butiker är också penningmängden i kassan större efter tio på kvällen. Attraktivt objekt, med andra ord.

Eriksson tänker hålla koll på hur situationen utvecklas under de kommande åren innan han fattar ett beslut om att hålla öppet i sin affär efter klockan 21.

Diskussion om artikeln