Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Januari rekordvarm

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 07:55.
Bild: YLE/Rebecca Olin

Aldrig tidigare har man uppmätt så höga medeltemperaturer i januari månad som i år. Den sammanräknade temperaturen på land och på havsytorna var 1,04 grader högre än genomsnittet.

Enligt det meteorologiska forskningsinstitutet NOAA i USA var januaritemperaturen på land den näst högsta under den tid som man mätt temperaturer på det här sättet, alltså sedan 1880. Granskar man havsytorna är resultatet ännu mer dramatiskt. På havsytorna uppmättes nu de högsta temperaturerna någonsin för januari.

Lång period med värme

Januari 2016 var den nionde månaden i rad under vilken värmerekord slogs. Fjolåret var det varmaste året någonsin.

Samtidigt täckte isen ett allt mindre område vid både Arktis och Antarktis. Vid Arktis handlade det om ett drygt sju procent mindre område än i genomsnitt. För Antarktis del var det istäckta området drygt fyra procent mindre än genomsnittet under åren 1981-2010.

Inga absoluta temperaturer

Experterna vid NOAA hänvisar till skillnader från de uppmätta normaltemperaturerna, inte temperaturerna i absoluta tal.

Det här förklaras på organisationens webplats med att det av flera orsaker är svårt att göra upp global statistik med absoluta temperaturer. Det här hänger bland annat ihop med att det på en del håll är glest mellan mätstationerna. Enligt forskarna ger det mer pålitlig fakta om man jämför avvikelserna från det normala.

Diskussion om artikeln