Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: vanvård vid psykiatriska avdelningar i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 09:28.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Det har förekommit allvarlig vanvård vid Åbo stadsjukhus slutna avdelningar för psykiatri i Kuppis.

Det här skriver Turun Sanomat om i dag. Enligt tidningens uppgifter har patienter övermedicinerats, isolerats olagligt, förnedrats och misshandlats. Dessutom har stora mängder mediciner stulits från avdelningen.

"Anklagelserna är upprörande"

Ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Åbo, Jarmo Rosenlöf säger till Yle Nyheter att anklagelserna om vanvård vid Åbo stadssjukhus psykiatriska avdelningar är upprörande. Han säger också att utredningar ska påbörjas genast.

Rosenlöf fick höra om vanvården via ett e-postmeddelande i går kväll.

Enligt Turun Sanomats artikel medger Åbo stad att man har känt till misskötseln och att man sommaren 2013 gjorde en intern utredning, för att få slut på oegentligheterna. Staden polisanmälde bara en bråkdel av misstankarna, och man lät helt bli att informera tillstånds- och tillsynsverket Valvira.

Tidningen har i första hand undersökt missförhållanden vid avdelning G1, men liknande fall finns också vid de tre andra slutna psykiatriska avdelningarna. Missförhållandena fortsätter åtminstone till en del, uppger tidningen.

Turun Sanomat baserar sina uppgifter på skriftliga rapporter. Man har inte intervjuat patienter. Fallen inträffade åren 2009-14.

Diskussion om artikeln