Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann: Strategiändringen börjar synas snart

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 20:31.
Stockmann hoppas att strategiändringen snart sysn i resultatet.
Bild: Lehtikuva

Stockmannkoncernen uppvisar ett minusresultat för år 2015. Förlusten är i alla fall mindre än året innan och varuhuskoncernens ledning tror att strategiändringen småningom börjar bära frukt.

Under hela 2015 uppgick Stockmanns förlust till 28,5 miljoner euro, jämfört med 37,8 miljoner året innan.

Fjolårets omsättning uppgick till 1,4 miljarder, mot 1,6 miljarder 2014.

Styrelsen föreslår att det inte betalas ut någon dividend för resultatet 2015.

"Klokt att fokusera"

Stockmann uppskattar att omsättningen för 2016 kommer att minska jämfört med 2015 på grund av de strategiska förändringar som koncernen driver igenom som bäst.

- När man gör en omställning på det här sättet i den här situationen så genererar det tyvärr förluster. Vi tycker att det är mycket höga förluster och kostnader men vi var tvungna att göra detta, säger Stockmanns verkställande direktör Per Thelin.

Under fjolåret avstod Stockmann från förlustbringande produkt- och verksamhetsområden. Beslutet att avstå från varuhusverksamheten i Ryssland beskrivs av koncernen som dess överlägset största steg år 2015.

Samtidigt lyckades åtminstone en enhet inom koncernen över förväntningarna. Klädkedjan Lindex uppnådde under fjolårets sista kvartal sin bästa försäljning någonsin. Det här som en följd av framgångsrika julkampanjer.

Thelin: Bättre läge nu

Per Thelin säger att koncernen inleder 2016 från ett betydligt bättre utgångsläge än 2015. Enligt Thelin börjar de första effekterna av de strategiska åtgärderna skönjas. Under fjolårets sista kvartal förbättrades resultatet för de kvarvarande verksamheterna och var positivt.

Koncernens mål är att uppnå ett i någon mån positivt resultat för år 2016.

Mer uthyrd affärsyta i framtiden

Värdet av Stockmanns fastigheter uppgår till 900 miljoner euro, vilket är dubbelt så mycket som Stockmanns börsvärde. En del av Stockmanns affärsyta är uthyrd till andra företag, och den andelen kommer troligtvis att växa.

- I dagens läge använder Stockmann själv 80 procent av ytan i fastigheterna i Helsingfors och 20 procent är i användning av externa aktörer, säger Björn Teir, direktör för Stockmann fastigheter.

Teir tror att fler externa företag kommer att hyra affärsyta i Stockmann i framtiden.

- Om vi talar om fem år framåt så är det givetvis svårt att säga hur det kommer att bli, men säkerligen kommer Stockmann att vara vår största enskilda hyresgäst med kring hälften av ytan.

Sifferuppgifterna kring omsättningen rättade kl.10:30

Diskussion om artikeln