Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Med gosedjur till svältande Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 10:44.
Flickan som Rami pratade med hade inte ätit på ett par dagar - Spela upp på Arenan

Lukten av sprängämne blandat med betong, blod och damm har fastnat i näsan på Rami Adham. Han kan känna den trots att det är en månad sedan han kom hem från Aleppo.

Snart ska han dit igen och det gör honom nervös. Inte för att han är rädd för sitt liv utan för att han är rädd för vad som kommer att möta honom.

De senaste dagarna har de ryska bombningarna varit allt intensivare. Trots stormakternas prat om paus i bombandet har bomberna fortsatt regna ner.

- De ryska bomberna är lömska – de är tysta och det är ofta fler bombplan på en gång som anfaller.

- Varje gång jag ringer till Aleppo får jag höra om någon av mina bekanta som har dött. Jag undrar hur det är med alla barnen som vi har hjälpt, är de längre vid liv, frågar han och bryter samman. Nyheterna från Aleppo är deprimerande.

Rami Adham i sin gamla hemstad Aleppo.
Bildtext Rami Adham i sin gamla hemstad i Aleppo.
Bild: Rami Adham

En arabisktalande röst börjar prata i hans ficka. Han tar upp mobiltelefonen och säger att det är den Fria syriska arméns radiosignaler. Han följer med dem och har full koll på läget i Aleppo tjugofyra timmar om dygnet.

- Nu lyfter två plan från flygplatsen i Hama. Människorna i Aleppo har fyra minuter på sig att söka skydd, sen smäller det.

Han blev själv träffad av en bomb under sin senaste resa till Aleppo i januari. Attacken kom högt uppifrån, sannolikt från ett modernt jaktplan, vilket tyder på att det var ett ryskt bombplan. Det small till och hans följande minne är från sjukhuset.

- Tryckvågen från explosionen var så häftig att jag slungades iväg och allting svartnade. Jag hade tur, tre personer dog i attacken. Jag skadade min arm och fick splitter i huvudet och ryggen.

Smugglar gosedjur till Aleppo

Rami Adham, som kom till Finland för 27 år sedan, är ordförande för Syrien-Finland föreningen. För snart fyra år sedan började föreningen föra hjälp till Syrien.

Föreningen stöder bland annat 300 föräldralösa barn i Aleppo med 35 euro i månaden. Pengarna är donationer från finländare som fungerar som faddrar för barnen i Aleppo.

Någon kanske tänker att det inte är värt besväret att smuggla in massvis med gosedjur men när man ser barnens blickar så vet man att det är det.

Rami Adham

Rami för hjälpen ända fram utan mellanhänder. Bidragsgivare och andra kan följa med hans resor på föreningens Facebooksida.

Rami Adham delar ut gosedjur i Aleppo.
Bildtext Rami Adham delar ut gosedjur åt barnen i Aleppo.
Bild: Rami Adham

Föreningen stöder också skolor och Rami brukar ha med sig säckvis med gosedjur åt barnen.

- Någon kanske tänker att det inte är värt besväret att smuggla in massvis med gosedjur men när man ser barnens blickar så vet man att det är det, säger Rami.

Barnen bryr sig inte om pengar, de vill ha en egen leksak. De kan inte gå i skola, det finns inga lekparker. De kan inte ens leka på gatan längre. Då är ett eget gosedjur viktigt.

Rami Adham delar ut bananer åt barnen i Aleppo.
Bildtext Rami Adham delar ut bananer åt barnen i Aleppo.
Bild: Rami Adham

I början var det inga problem att föra hjälp till Aleppo men sedan ett drygt halvår har det blivit svårt att komma över gränsen från Turkiet till Syrien. Det finns inga officiella vägar längre utan man måste smuggla in hjälpen vilket alltid är ett litet äventyr, säger Rami.

Enligt Rami finns det omkring en miljon föräldralösa barn i Syrien och inga barnhem. De flesta bor hos släktingar som redan tidigare har det kärvt.

Rami Adham delar ut bananer åt barnen i Aleppo.
Bildtext Barnen äter bananer som de fått av Rami Adham
Bild: Rami Adham

Den humanitära situationen har förvärrats avsevärt sedan Ryssland kom in i bilden. En stor del av de ryska flygattackerna i Syrien är riktade mot Aleppo som är Syriens största och näst viktigaste stad efter Damaskus.

- Oppositionen i Syrien är oerhört stark mentalt även om den ligger illa till för tillfället, säger Rami. Rebellerna vet att de kämpar för rätt sak, det enda de kräver är frihet.

Röd soppa är utspädd tomatpuré

Under sin senaste resa besökte Rami tillsammans med en kameraman ett fyrtiotal familjer och dokumenterade deras liv. På videobilderna kan man se Rami prata med en liten flicka som står i dörröppningen vid något som varit ett hus men nu mest liknar ruiner.

Rami frågar henne om hon har ätit i dag och hon säger nej. Det kommer fram att hon inte har ätit igår heller. Rami frågar henne när hon senast ätit kött. Flickan frågar sin mamma vad kött betyder.

Rami adham i Aleppo
Bildtext En liten flicka säger att hon inte fått något att äta på flera dagar.
Bild: Rami Adham

Mamman har gjort upp eld i en tunna och säger att hon ska laga röd soppa åt flickan i dag.

- Röd soppa betyder utspädd tomatpuré, förklarar Rami och säger att han inte kan tro att det här är Aleppo, hans hemstad.

Rami adham i Aleppo
Bildtext En mamma lagar mat åt sitt barn i Aleppo.
Bild: Rami Adham

- Hur kan vi ha nått den här punkten? Det är bara så svårt att förstå, säger Rami. Vi ville bara bli av med en diktator som härskat i femtio år och lurat ofantliga summor pengar av oss. Nu använder han pengarna på att bomba ihjäl oss.

Rami visar följande bildsekvens där han besöker en mamma som ligger i ett mörkt rum omgiven av tre små barn. Hon är svårt skadad. Hennes ena ben är amputerat.

De tvättar bort möglet och torkar brödet så att det går att äta igen.

Rami Adham

De säger att de är för fattiga för att ta sig ut från Aleppo. En granne kommer in varannan dag och lagar mat åt dem. Mamman skulle behöva antibiotika, annars måste det andra benet också amputeras, säger Rami.

I ett annat hus håller en äldre kvinna på att torka bröd som hon har sköljt med lite vatten.

- De tvättar bort möglet och torkar brödet så att det går att äta igen, säger Rami.

Rami Adham delar ut gosedjur i Aleppo.
Bildtext Ett eget gosedjur är viktigt för barnen i Aleppo, säger Rami Adham.
Bild: Rami Adham

Den gamla kvinnan bor helt vid frontlinjen som delar Aleppo. Man kan se den syriska regimens områden lite längre bort.

- Nu skjuter de inte mot oss längre, det här området är färdigt bombat, säger kvinnan.

I den rebellkontrollerade delen av Aleppo där familjerna bor finns det ännu över en halv miljon människor som inte kan ta sig ut.

De har alla sett de hemska bilderna på svältande människor i andra belägrade områden.

Bilderna från Madaya på människor magra som benrangel som inte haft annat att livnära sig på än gräs och gatuhundar skrämmer dem. De är rädda för att de också kommer att gå samma öde till mötes.

Programmet är inte längre tillgängligt
Rami Adham hjälper föräldralösa barn i Syrien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln