Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Davutoglu: Syrisk kurdmilis och PKK bakom attacken i Ankara

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bilbomb detonerade i Turkiets huvudstad Ankara den 17 februari 2015.
Bildtext 28 människor dödades i bombattacken i Ankara
Bild: EPA/STR

Turkiska myndigheter har gripit nio personer som misstänks vara inblandade i onsdagens bombdåd i huvudstaden Ankara. 28 människor dödades och över 60 skadades i attacken mot en kolonn med armébussar.

Enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu låg den syriska kurdmilisen YPG och kurdiska PKK-gerillan bakom attacken.

Attentatet skedde under kvällsrusningen, bara en halv kilometer från parlamentet. En kolonn med armébussar hade stannat för rött ljus, då en bil med sprängämnen körde in mellan dem och exploderade. Detonationen hördes i hela staden.

Enligt Davutoglu, som höll ett tv-tal på fredagen, var personen som körde bilen syrier. Han hade registrerats som flykting i Turkiet och identifierades på basis av fingeravtryck.

YPG strider mot IS

Den syriska kurdmilisen Folkets försvarsenheter, YPG, slåss framför allt mot terrorgruppen Islamiska Staten i Syrien. YPG mobiliserar kring 60 000 soldater.

YPG är den väpnade grenen av Demokratiska unionspartiet PYD, ett kurdiskt politiskt parti i den de facto autonoma regionen Rojava i norra och nordöstra Syrien.

YPG har lyckats återta stora områden från IS. En orsak till framgångarna är att kurdmilisen samarbetar med den USA-ledda alliansen som bombar Islamiska Statens ställningar.

Demokratiska unionspartiet har meddelat att det inte hade någonting med attacken i Ankara att göra.

Enligt premiärminister Davutoglu är den syriska regimen, som stöder kurdmilisen, direkt ansvarig för bombattentatet.

I sitt tal sa han också, med en tydlig hänvisning till USA, att de allierade ska sluta stöda milisen.

Ahmet Davutoglu säger att Turkiet kommer att fortsätta bomba YPG:s ställningar i Syrien.

Ny explosion i Turkiet

Samtidigt dödades sju personer ur den turkiska säkerhetsstyrkan i en bombattack i sydöstra Turkiet på torsdag morgon.

Bomben var utplacerad vid vägen till Diyarbakir, som är den största staden i det till största delen kurdiska området. Sprängladdningen detonerades enligt myndigheterna genom fjärrstyrning när ett militärfordon åkte förbi.

Det turkiska flygvapnet utförde under natten till torsdagen nya bombräder mot PKK i norra Irak, nära den turkiska gränsen.

Enligt premiärminister Davutoglu har upp till 70 PKK-medlemmar dödats, bland dem flera högt uppsatta ledare.

Diskussion om artikeln