Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Poängutdelningen i Eurovisionen får nytt format

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 13:24.
Måns Zelmerlöw
Bildtext Så här såg Måns Zelmerlöw ut när han insåg att han vunnit. I år ska poängräkningen bli ännu mera spännande.
Bild: SVT

I maj kommer poängen i Eurovison Song Contest att delas ut på ett annorlunda sätt, meddelar EBU i dag.

Men ingen fara, fortfarande kommer vi att få se talespersoner från alla deltagarländer dyka upp i rutan, och nervöst och aningen osynkat leverera sina douze points. Det är ju trots allt tradition.

Dock kommer talespersonerna bara att ge 12-poängaren, inte åttan och tian också som tidigare år. Och poängen som avslöjas i det här skedet är enbart jurygruppernas. Publikens åsikt aslöjas i en andra genomgång.

Så delas poängen ut:

• Efter sista finalbidrag startar telefonomröstningen, som stängs efter den andra snabbreprisen.

• Sedan delas jurygruppernas poäng ut: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 presenteras grafiskt. De 43 ländernas poängpresentatörer delar sedan – och enbart – ut sina tolvor.

• Tittarnas telefonröster i respektive land omvandlas som tidigare till poängskalan 1-12 – de har därmed lika många poäng att dela ut som jurygrupperna. Resultaten i de 43 ländernas telefonomröstningar summeras till ett samlat resultat som programledarna presenterar. Därmed har totalt 3 698 poäng delats ut och tävlingen har fått en vinnare.

Källa: SVT

Initiativet kommer från årets värd Sveriges Television, och inspirationen är hämtad från Melodifestivalen.

– Alla tävlingar bygger på ett dramatiskt upplopp. Med erfarenhet från Melodifestivalen vet vi hur vi skapar det magiska ögonblicket. Nu har man enhälligt beslutat att genomföra i princip samma röstningssystem i Eurovision Song Contest, säger Christer Björkman, tävlingsproducent för ESC 2016, i ett pressmeddelande från SVT.

– ESC är ett program i världsklass och det kräver ett värdigt slut. I Baku 2012 satt Loreen som vinnare 20 minuter innan programmet var slut och det är inte bra tv. Men en förändring av ett gediget programformat som ESC kräver sin tid. Processen har pågått sedan dess och nu är tiden mogen. Det blev ett enhälligt beslut för förändring i ESC:s referensgrupp i höstas, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2016, i samma pressmeddelande.

Blir proceduren ännu mera utdragen?

Bland Eurovisionsfansen har beskedet tagit emot med kluvna känslor.

Att spänningen kvarstår in i det sista ses som positivt. Å andra sidan har poängräkningen blivit allt mer utdragen i och med att så många länder deltar i tävlingen, och med ett nytt poängräkningsmoment finns risken att proceduren blir ännu längre.

Artikeln uppdaterad 18.2.2016 kl 13.20: I den ursprungliga faktarutan hade några av siffrorna i poängskalan fallit bort.


Vad tycker du? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln