Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valvira granskar vanvården vid psykiatriska sjukhuset i Åbo

Från 2016
Valvira
Bildtext Valvira kräver omdelbara åtgärder.
Bild: Yle

Tillstånds- och tillsynsverket Valvira kommer att granska den vanvård som rapporteras vid Åbo stadssjukhus slutna avdelning för psykiatri.

Enligt Valviras gruppchef, medicinalrådet Markus Henriksson är det viktigaste nu att säkerställa patientsäkerheten.

Enligt Turun Sanomat har det under flera år förekommit misshandel av patienter vid i synnerhet den slutna psykiatriska avdelningen för geriatri.

Åbo stadssjukhus gjorde en intern utredning 2013, men man anmälde inte vanvården till Valvira och bara en bråkdel av fallen anmäldes till polisen.

Varför har nämnden inte fått veta något?

Social- och hälsovårdsnämnden i Åbo vill redan i dag eller senast i morgon ha en utredning om vanvården vid Åbo stadssjukhus slutna psykiatriska avdelningar.

Jarmo Rosenlöf, ordförande för social -och hälsovårdsnämnden säger att han vill veta varför nämnden inte informerats om de utredningar som staden själv gjorde för några år sedan angående vården. Rosenlöf vill också veta om uppgifterna i Turun Sanomats artikel i torsdagens tidning stämmer.

Enligt tidningens uppgifter har patienter övermedicinerats, isolerats olagligt, förnedrats och misshandlats. Dessutom har stora mängder mediciner stulits från avdelningen.

Turun Sanomat baserar sina uppgifter på skriftliga rapporter. Man har inte intervjuat patienter.

Diskussion om artikeln