Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nollavtal vanligt för personliga assistenter

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 14:32.
grafik
Bild: Yle

Nollavtal är mycket vanliga bland personliga assistenter, visar Yle Nyheters rundringning. Företagen hävdar att arbetets art är sådant att nollavtal behövs, men fackföreningen JHL menar att det bara är dåliga bortförklaringar för att slippa fastanställa assistenterna.

Yle Nyheter har kontaktat fyra företag som har personliga assistenter anställda i huvudstadsregionen. Två av företagen uppger att de inte har några nollavtal, medan två verkar ha endast nollavtal för sina personliga assistenter. Företagen har från drygt 100 upp till 1000 personliga assistenter på sina lönelistor.

Ali Omar, vice vd på Med Group
Bildtext Ali Omar, vice vd för Med Group

Vid social- och hälsovårdsföretaget Med Group anser företagsledningen att jobbets art är sådant att det är svårt att förutse hur många timmar klienterna behöver assistans, och därför är alla arbetsavtal skrivna som nollavtal.

- Ibland behövs det mindre hjälp och ibland är hjälpbehovet väldigt intensivt och långvarigt. Behovet kan förstås förändras om klienten blir sjuk, förflyttas till sjukhus eller serviceboende eller till och med går bort, säger Ali Omar, vice vd för Med Group.

Assistenterna känner inte alltid till sina rättigheter

Vid fackförbundet JHL köper man inte Med Groups argument för nollavtal.

- Det är ju mycket enkelt. Man gör en fastanställning. Om den man assisterar hamnar på sjukhus, så är det normalt uppsägningsförfarande på två veckor, säger Rune Takamaa, regionchef på JHL.

Femtio procent av de personliga assistenterna skulle vara långtidsarbetslösa, ifall de inte hade ett jobb som assistenter.

― Ali Omar

Takamaa säger att man också kan avtala om en tillsvidare anställning och skriva in i arbetsavtalet att arbetet är oavlönat om klienten hamnar på sjukhus. Under den perioden får den anställda inte lön utan arbetslöshetsersättning eller annat arbete, men anställningen fortsätter ändå.

Rune Takamaa
Bildtext Rune Takamaa, regionchef vid JHL
Bild: Yle

JHL blir ofta kontaktade av personliga assistenter som har oklara löner, arbetsvillkor och arbetsuppgifter. Facket säger att det är svårt att komma åt gråzonerna eftersom de personliga assistenterna oftast jobbar ensamma hemma hos klienterna och de sällan har en arbetsgemenskap att få stöd av.

- De känner inte alltid till sina rättigheter och vad som gäller, och arbetsgivaren utnyttjar det ibland, säger Takamaa.

Assistentjobben sysselsätter långtidsarbetslösa

Vid Med Group har man liten förståelse för JHL:s kritik, och tycker istället att företaget gör ett gott jobb då man ger arbetstillfällen.

- Femtio procent av de personliga assistenterna skulle vara långtidsarbetslösa, ifall de inte hade ett jobb som assistenter, säger Omar.

Omar säger också att arbetstagarna får mycket friheter och kan välja när de jobbar, hur mycket de vill jobba och på vilket område.

Även om facket motarbetar nollavtal, så finns det också de arbetstagare som tycker att nollavtal fungerar bra för dem.

Nollavtal

- 83 000 finländare har ett nollavtal.
- Vid nollavtal kan arbetstiden variera mellan 0 timmar till t.ex. 40 timmar i veckan.
- Arbetsgivaren kan låta bli att betala sjukdagpenning vid längre tids sjukfrånvaro.
- De som jobbar på nollavtal har inte alltid rätt till arbetsplatshälsovård.
- 0 arbetstimmar ger inte rätt till arbetslöshetsersättning, eftersom personen fortfarande är anställd.

Riksdagens behandling av medborgarinitiativet som vill förbjuda nollavtal börjar torsdagen den 18.2. i plenum kl. 16.

Nollavtal - kryphål för arbetsgivaren eller flexibel anställningsform?

Diskussion om artikeln