Vad väntar runt hörnet? Det ska kännas osäkert när du ser Kuntsis nya utställning
De är som stora målningar med levande bilder, videoverken som fyller Kuntsi museum för modern konst, när museet nu tar fasta på känslan av osäkerhet i samhället. I utställningen UN/SAFE undersöker landets hetaste videokonstnärer vad som ger oss en känsla av otrygghet respektive trygghet.
Vad är trygghet?
Är tryggheten flickor och unga kvinnor i färgglada klänningar som springer i slowmotion genom ett grönt landskap, som i Johanna Lecklins ”Girls Just Wanna Have Fun”?
Eller är det mamman som ligger naken på sängen, medan ettåringens bestämda fingrar gång på gång undersöker hennes ögon och mun, som i Minna Suominens ”Lullaby”? Men hur blir det med tryggheten när mammans mun har vassa huggtänder och hon morrar?
Och hur trygga är Outi Laines soldater i hjälmar, camouflagedräkter och med vapen i hand, som i verket ”Platoon”. Soldaterna avancerar i en gles skog, en scen man känner igen från otaliga krigsfilmer – men de här soldaterna är blinda och gruppen splittras obönhörligen. Hur litet behövs för att de ska börja avfyra sina vapen mot varandra?
Obehagligt med grönska?
För de nyaste verken står Marcus Lerviks, som under hösten representerade Finland på Moskvabiennalen.
Här på Kuntsi visar han dels en videoinstallation i ett eget litet taklöst rum, ”The green loop” som visar frön som gror, dels en fotoinstallation. Fotoinstallationen heter ”Faking it” och det han fuskar med är att ingjuta liv – grönska – i döda löv som nyss smält fram under snön.
- Här har jag använt optiska fibertrådar som jag sytt in i bilden och förfalskat det så att grönska kommer fram. Marcus Lerviks har också tidigare arbetat med frön som gror, närmare bestämt i ett verk med solrosfrön som fick näring av en dovt brummande röst.
Inne i det lilla rummet på Kuntsi är väggarna svarta. På ett par skärmar kan vi följa med hur fröna vaknar till liv. På den ena skärmen ser vi processen underifrån, hur rötterna utvecklas som vita, håriga maskar. På den andra skärmen kan vi följa med från sidan hur de späda ljusgröna stjälkarna sträcker på sig och växer. Och från väggbanden rinner grönskan sakta ner över oss och gör omgivningen grönare och grönare.
– Vissa tar det som en ”safe” sak att gå in i grönskan, medan för andra har det en motbjudande effekt, säger Marcus Lerviks. Det är något mycket personligt, hur nära vågar du gå? Och hur mycket tar du in? Där kommer det här med säker/osäker in.
Är du rädd för mörkret?
I närheten av Markus Lerviks grönska visas Mikko Kuorinkis ”Turn the Light”. Vi ser en figur ute i en skog med kala lövträd. Det snöar och figuren kämpar för att rikta in ett par starka byggstrålkastare. Ljuset sveper över skogen och mot oss. Vad söker figuren efter? Är han rädd för något i mörkret? Kan ljuset ge äkta trygghet?
I vanliga fall brukar videoverk mest komplettera mer traditionella tekniker på konstutställningar. Men i utställningen UN/SAFE får videoverken hela utrymmet - och visar att videokonst minsann kan vara den ultimata uttrycksformen.