Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skriv en pjäs som sätts upp av teaterproffs

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Interiör från Åbo svenska teater
Bildtext Interiör från Åbo svenska teater
Bild: Yle/Philip Stenkula

Pjäsutvecklingsprojektet REKO (efter författaren och regissören Reko Lundán) söker sin tredje kull dramatiker. Projektet som samarbetar med de svenskspråkiga proffsteatrarna -grupperna strävar till att allt som skrivs ska sättas upp.

Arn-Henrik Blomqvist är regissör, dramatiker och tidigare chef för Åbo svenska teater. Det är han som tillsammans med dramatikern och dramaturgen Marina Meinander har hand om REKO.

- Vi är ute efter att bredda den finlandssvenska dramatiken, skapa en ny våg av nyskriven dramatik. Som finnarna gjorde på nittiotalet.

Just nu är REKO i full gång med sitt andra gäng dramatiker. De tolv deltagarna håller på med den tredje versionen av sin pjäs. De nya inleder sitt arbete i augusti.

Allt sätts upp

Målsättningen är att allt som skrivs, alla texter som görs inom ramen för REKO, ska sluta på scenen och nå en publik. Överenskommelsen med Svenska Kulturfonden som finansierar REKO är också att sätta upp precis allt på ett eller annat sätt.

Första året samarbetade projektet med exempelvis Viirus och Mestola, andra året samarbetade man mycket med Wasa teater. Också den kommande kullens pjäser kommer att ha färdiga samarbetsparter. Det är Arn-Henrik Blomqvist mycket nöjd över:

- Det är väldigt fint om vi redan i förväg kan placera största delen av det skrivna materialet på en scen nånstans.

Bara 7-8 får chansen

De kommande pjäsförfattarna kommer att få mycket handledning och deltar i seminarier och workshoppar. Under året ska de skriva flera versioner av sin pjäs och får sedan ett dramatikerarvode. Projektet står också för alla omkostnader. Den femte versionen ska vara den färdiga versionen om allt går bra.

Det är sista året ut för pjäsutvecklingsprojektet REKO och nu antar man troligen 7-8 författare mot 14 och 12 under tidigare år. Det är svårare att få en plats i den kommande gruppen, men å andra sidan har ledarna för projektet nu lärt sig mycket av de tidigare omgångarna och enligt Arn-Henrik Blomqvist, förbättrat sättet att arbeta på under hela vägen.

Superproffsigt gäng

Om man undersöker deltagarlistan i REKO under tidigare år hittar man många proffsnamn från teater- och författarkretsar, men Arn-Henrik Blomqvist vidhåller att man håller ögonen öppna åt alla håll, det är inte bara etablerade namn som antas:

- Vi är öppna för precis vem som helst. Absolut!

Det finns ca 110 skribenter som har ansökt om att få delta i de tidigare REKO-grupperna. Gemensamt för dem alla är att de skriver. Så har det blivit för att ansökningen till projektet kräver något slags provtext.

- Skrivandet är gemensamt men till yrket har de varit vad som helst.

Små fåglar kvittrar ÅST

Just nu pågår förhandlingar om vilka alla som ska vara med i det kommande REKO-projektet, men mycket tyder på att den främsta samarbetsparten kommer att vara Åbo svenska teater.

Arn-Henrik Blomqvist gläder sig åt att det ser väldigt bra ut just nu på den finlandssvenska teaterfronten. Många nya dramatiker har äntrat scenen och förhoppningen och målsättningen är att de ska fortsätta och att teatrarna ska sätta upp dem, också utan hjälp från Svenska kulturfonden.

Ansökningstiden till den sista pjäsutvecklingsomgången går ut den 15.3.

Läs om Labbet och REKO
REKO:s egen webbplats

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln