Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Lojo förlorar i fibernätsloppet"

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 10:29.
Vessönet och Borgå Energi gräver ned kablar i Sondby
Bildtext Fiberkabel grävs ner i marken.
Bild: Yle/Sune Bergström

Raseborg och Hangö har en stor konkurrensfördel jämfört Kyrkslätt, Lojo och många andra områden. Det är att Karis Telefon satsar på att bygga ut fibernätet. Västra Nylands handelskammare slår nu larm eftersom Sonera och de andra stora operatörerna inte tänker lika långsiktigt.

Det är viktigt både för företagen och hemmen att näten fungerar. Det blir ännu viktigare i framtiden då datamängderna i nätet växer explosionsartat. Samtidigt blir en allt större andel av till exempel säkerhetstjänster och tjänster inom vården sådana som används över nätet.

- Men de stora operatörerna väljer att dela ut vinst i stället för att investera i ett välfungerande fibernät, säger vd:n för Västra Nylands handelskammare Eero Hettula.

Långsamt nät eller nät som tidvis ligger nere

Handelskammaren befarar att Finland allt för mycket stöder sig på mobila nät i stället för att bygga ut det fasta fibernätet. Det leder både till variationer i dataöverföringshastigheten och till avbrott i tjänsterna.

- Idealet är att data flyttas i fibernät till stödstationer och att endast den sista sträckan sköts mobilt, säger Hettula.

"Raseborg och Hangö klarar sig tack vare Karis Telefon"

Handelskammaren lyfter fram det lokala företaget Karis Telefon som ett gott exempel.

- Karis Telefon investerar tiotals miljoner euro i fibernätet i Raseborg och Hangö. De här kommunerna placerar sig väl i en jämförelse där Lojo kommer långt efter.

I Lojo är det Sonera som erbjuder nättjänster, förklarar Hettula.

Handelskammaren hoppas att stora operatörer börjar göra likadant. Han hoppas också att stora internationella bolag inte tar över duktiga små företag som Karis Telefon. Då är risken att företagets vinst inte investeras i regionen utan det kan gå med datanäten som det gick med elnätet - stora multinationella bolag som Caruna tar över. I så fall väntar enorma prishöjningar, befarar handelskammaren.

Korrigerat tisdagen den 23 februari på förmiddagen: Eero Hettula är inte ordförande utan vd för Västra Nylands handelskammare. Artikeln bygger på information från handelskammaren.

Diskussion om artikeln