Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvartersbiograferna är tillbaka - med lägre biljettpriser än Finnkino

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 09:54.
Så här såg det ut när Kino Sheryl öppnade i februari 2015.
Bildtext Så här såg det ut när Kino Sheryl i Arabiastranden öppnade för exakt ett år sedan.
Bild: Kino Sheryl/Iiro Immonen

På kort tid har det dykt upp flera nya biografer i Helsingfors. Och trenden verkar nu vara mindre, kvartersbiografer som erbjuder billigare biljettpriser än den ledande aktören för samma filmer.

En av de mindre biograferna är Kino Sheryl i Majstad som firar 1-årsjubileum. Trots att Sheryl också visar storfavoriter känner de inte att de behöver tävla om publiken med de största biograferna, det vill säga Finnkinos biografer.

- Vi har gjort besökarundersökningar som visar att de flesta av besökarna bor i närheten av biografen, säger verkställande direktör Ilmari Arnkil.

De flesta av besökarna bor i närheten av biografen.

― Ilmari Arnkil, vd för Kino Sheryl

Han säger att kvartersbiograferna överlag är på väg tillbaka, på bara två år har tre nya biografer öppnat i Helsingfors och en fjärde kommer enligt planer att öppna i slutet av året.

Vd för Kino Sheryl
Bildtext Ilmari Arnkil, verkställande direktör för Kino Sheryl är nöjd med det första året.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Den nyaste i spelet är Korjaamo Kino i Tölö som öppnade för två veckor sedan. De erbjuder både kommersiella och icke-kommersiella filmer, och har även mat- och dryckservering.

Jag har träffat flera, ofta äldre människor som sagt att de tycker att det är roligt att de har fått en egen biograf i Tölö igen.

― Sanna-Maria Halttunen, programchef för Korjaamo Kino

Och även där har man märkt att det finns en efterfrågan på kvartersbiografer.

- Jag är ofta själv här på kvällarna och har träffat flera, ofta äldre människor som sagt att de tycker att det är roligt att de har fått en egen biograf i Tölö igen, säger Sanna-Maria Halttunen, programchef för den nya biografen.

Snart fyra nya biografer

Den tredje nya biografen är Teatteri Union i Kajsaniemi, en biograf som inte visar de nya storfavoriterna. Den fjärde biografen som ska öppna om knappt ett år ska heta Riviera och finnas i Sörnäs.

Riviera kommer också att visa både kommersiella och icke-kommersiella filmer, och satsar samtidigt på mat- och dryckservering.

kino sheryl
Bildtext Ilmari Arnkil på Kino Sheryl berättar att kvartersbiograferna i huvudstadsregionen har pratat om att samarbeta. Det kan handla om att ta in nya filmer tillsammans.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Samarbete mellan de mindre biograferna

Enligt Ilmari Arnkil från Kino Sheryl är det inte ett hot för dem att det kommer fler mindre biografer, eftersom de har en så lokal kundkrets. Han ser tvärtom att det är en resurs.

- Vi har redan pratat om samarbete med de andra aktörerna. Det kan till exempel handla om att tillsammans ta in nya filmer, säger Arnkil.

Sanna-Maria Halttunen från Korjaamo Kino bekräftar det här och tillägger att också biografer som finns utanför Helsingfors, som Kino Tapiola i Esbo, inkluderas i samarbetet.

Biobiljettpriser i Helsingfors

Vi har sett på normalprisen för en biljett på lördagar på biografer som visar nya storfavoriter.

Finnkino: 12-14,50 €
Kino Engel: 9,50 €
Kino Sheryl: 10 €
Korjaamo Kino: 11 €

En del biografer har billigare priser på vardagarna och erbjuder rabatter till specialgrupper.

Biljettpriserna mycket lägre än på Finnkino

Normalpriserna för biobiljetterna på lördagar i Helsingfors varierar mellan 8,50 euro och 14,50 euro. De högsta priserna har den största aktören, biografkedjan Finnkino.

Där kostar biljetterna för de flesta storfavoriter i dagens läge 14,50 euro på en lördag. Vill man se en 3D-film kostar det en euro extra.

Personer på väg på bio
Bildtext Finnkino har billigare priser på vardagarna, och för olika specialgrupper är priserna lägre alla dagar. Dessutom säljer de billigare seriebiljetter.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Finnkinos biljettpriser på lördagar för de största filmerna har ökat med ungefär en tredjedel de senaste tio åren. Enligt verkställande direktör Veronica Lindholm finns det flera orsaker till att priserna överlag har stigit de senaste åren.

- Generellt kan man säga att vi investerar väldigt kraftigt i våra biografer, byter ut projektorer och bänkar när det är aktuellt och uppgraderar biograferna. Och i de fallen kanske vi också justerar priserna.

Vi investerar väldigt kraftigt i våra biografer, byter ut projektorer och bänkar när det är aktuellt och uppgraderar biograferna. Och i de fallen kanske vi också justerar priserna.

― Veronica Lindholm, vd för Finnkino

Biljettpriserna kan också variera lite från år till år beroende på vilken typ av filmer de tar in under ett år.

- Är det till exempel mycket stora, dyra produktioner med lång speltid så påverkar det också priset hos oss, säger Lindholm.

På längre sikt har också inflationen påverkat priserna.

Vi har gjort mycket undersökningar som visar att våra kunder tycker att det fortfarande är prisvärt att gå på bio i förhållande till andra former av betald underhållning utanför hemmet.

― Veronica Lindholm, vd för Finnkino

Hur mycket beror prisökningen på filmproducenterna?

- Jag vill inte kommentera andelar, det vill säga vem som tar vad. Men det finns ett generellt tryck på att en större andel av filmernas finansiering ska komma från biograferna än tidigare år. Det här eftersom hemunderhållningen har sjunkit drastiskt.

Varför tror du att de mindre biograferna kan ha billigare biljettpriser?

- Vi kommenterar helst bara våra egna priser, men vi har gjort mycket undersökningar som visar att våra kunder tycker att det fortfarande är prisvärt att gå på bio i förhållande till andra former av betald underhållning utanför hemmet.

Vi följer så klart med vad som händer på marknaden. Samtidigt bedömer vi att vi har ett ganska starkt varumärke.

― Veronica Lindholm, vd för Finnkino
Bänkar i biosalong
Bildtext Finnkinos prisökningar beror delvis på att de hela tiden utvecklar sina biografer och sitt koncept, enligt vd Veronica Lindholm.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Påverkar de nya biografernas antåg Finnkinos verksamhet?

- Nå, vi följer så klart med vad som händer på marknaden. Samtidigt bedömer vi att vi har ett ganska starkt varumärke och väldigt moderna biografsalonger med brett utbud och hög kvalitet. Och våra kunder tycker som sagt att det fortfarande är prisvärt att gå på bio.

Hon kan inte kommentera kommande prisjusteringar.

Finnkino välkomnar konkurransen

Överlag anser Lindholm att det är bra med all typ av konkurrens och hon välkomnar därför de nya aktörerna.

- Det är positivt för branschen att det verkar finnas ett ökat intresse för biografer överlag, och det tycker jag är enbart positivt.

Diskussion om artikeln