Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undervisningsministern: Också studerande med i experimentet med basinkomst

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 14:59.
på besök i Mikkolan koulu i Vanda 4.2.2016
Bildtext Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen ser i basinkomsten en studiestödsmodell
Bild: Yle/ AG Karlsson

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) föreslår att också studerande beaktas då regeringen väljer målgrupper för experimentet med basinkomst. Enligt regeringsprogrammet ska experimentet inledas år 2017.

Minister Grahn-Laasonen säger att experimentet med basinkomst gör det möjligt att testa en helt ny studiestödsmodell, och ger erfarenheter som är nyttiga då studiestödet i framtiden reformeras.

- Studiestödet i dag erbjuder inte tillräckligt med förutsättningar att studera snabbt, samtidigt som det är svårt och föga lockande att arbeta vid sidan av studerna, säger Grahn-Laasonen.

- Få kan studera på heltid, pengarna räcker inte till. Modellen är rigid, och låga inkomstgränser hindrar jobbande. Också fastän studierna går bra begränsas möjligheterna till tilläggsinkomster, säger hon.

"Oskäligt straff"

I dagarna har tusentals studerande fått ett brev från Folkpensionsanstalten om att de måste betala tillbaka en del av studiestödet. Gör de inte det senast i maj får de en tilläggsräkning på 15 procent.

- Tilläggsräkningen är ett oskäligt straff för flit och jobb, och kan i värsta fall leda till att många tar till snabblån, säger Grahn-Laasonen.

Regeringen skär ner studiestödet med 70 miljoner fram till år 2019. På vilket sätt det konkret sker klarnar senare i månaden.

Diskussion om artikeln