Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Sauli Niinistö" motsätter sig skolstängning i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 23:02.
En del av en byggnad
Bildtext Adressen mot en stängning av Cygnaeus lågstadieskola publicerades i tisdags och har samlat över tusen namn.
Bild: Yle / Catariina Salo

En namninsamling på webben mot att Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors ska stängas har samlat över 1 300 namn på några dagar. Men namnlistan verkar också innehålla åtminstone en fejkad underteckning.

Sauli Niinistö, Helsingfors. Så står det på listan över namn som skrivit under adressen "Rädda Cygnaeus". Utbildningsverkets förslag att stänga skolan på Bangatan har fått föräldrar och tidigare elever upp på barrikaderna, men har också republikens president engagerat sig?

Sannolikt har han inte gjort det. Det här uppger man på presidentens kansli för Yle Huvudstadsregionen.

Enligt nummerupplysningen finns också en annan som heter Sauli Niinistö. Men han bor i Åbo och säger att han inte har skrivit under adressen.

När jag såg Sauli Niinistös namn var min första reaktion "Åhå, presidenten!"

― Jörgen Westerling

Trovärdigheten i en underteckning svår att bedöma

Namninsamlingen lades upp på webbplatsen adressit.com i tisdags av Jörgen Westerling. Han är ordförande för skolans Hem & Skola-förening.

- När jag såg Sauli Niinistös namn var min första reaktion "Åhå, presidenten!", men när jag hade tänkt efter några sekunder slog det mig att kanske presidenten inte skulle engagera sig på det sättet. Fast det skulle vara en fantastisk sak om det verkligen var han, men jag finner det osannolikt, säger Westerling.

Enligt adressit.com kan man inte avgöra hur trovärdig varje enskild underteckning är, men trovärdigheten i det totala antalet underteckningar går lättare att bedöma. Enligt webbplatsen går det att skapa sig en bild av saken genom att jämföra antalet underteckningar med Facebookaktiviteten. Underteckningarna för Cygnauesadressens del är över 1 300 medan Facebookaktiviteten för adressen är lite på 800.

Björn Wahlroos har också skrivit under

Ett annat känt namn som undertecknat adressen mot stängningen av Cygnaeus är Björn Wahlroos, Stockholm. Enligt Westerling är den namnunderteckningen äkta.

- Han är gammal elev och det har varit tal om att han ska kontaktas, säger Westerling.

Vi kan inte verifiera alla namn, men de större namnen försöker vi bekräfta.

― Jörgen Westerling

Adressen ska senare överräckas till utbildningsdirektör Liisa Pohjolainen på utbildningsverket i Helsingfors. Westerling kan inte säga när det sker.

- Vi kan inte verifiera alla namn, men de större namnen försöker vi bekräfta. De namn som klart skrivits av någon skämtare kan ignoreras. Men om vi har 3 000 underskrifter och där finns tio Kalle Ankor borde det inte frånta effekten av adressen, säger Westerling.

Skolnätsförslaget är på remissrunda

Motiveringarna i adressen till att inte stänga skolan är bland annat att den är ett viktigt svenskt rum i Helsingfors, att den är välfungerande, att den är en närskola och att beslutsunderlaget är bristfälligt.

Förslaget att stänga Cygnaeus lågstadieskola är en del av skolnätsreformen i södra Helsingfors. Enligt förslaget ska Norsen bli en skola med årskurserna 0 till 9 och på Busholmen ska det grundas en tvåspråkig skola med årskurserna 0 till 6.

Utbildningsnämndens svenska sektion beslöt i början av februari att sända ut förslaget på remiss och bland annat ska skolornas direktioner nu ta ställning till det. Samtidigt gick också ett annat förslag om att bevara Cygnaeus som en skola för årskurserna 0-4 på remiss.

Utlåtandena ska ges till utbildningsverket senast den 18 mars. Utbildningsnämndens svenska sektion behandlar sedan skolnätet på nytt på sitt möte den 14 april.

Diskussion om artikeln