Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Jari Sillanpää: Sista tangon i Istanbul

Från 2016
Jari Sillanpää 2004
Bild: Yle/ Harri Hintikka

Att uppträda i Eurovisionen är mångens barndomsdröm, och med jämna mellanrum besannas den för någon.

Så var fallet med vår representant år 2004, Jari Sillanpää. I mitten av 1990-talet hade han krönts till såväl tangoprins som tangokung, så att det blev tango också i Eurovisionen var knappast en överraskning. Sillapää är född och uppvuxen i Sverige, men flyttade i samband med studierna över till Finland och har gjort sin musikkarriär här.

Sillanpääs väg till Eurovisionen var inte helt utan kringelkrokar. Han tävlade i de finländska uttagningarna redan 1998 och fick då mest röster av publiken, men expertjuryn gjorde att det var Edea med Marika Krook i spetsen som vann.

Jari Sillanpää: Takes 2 To Tango - Spela upp på Arenan

Men 2004 gick det vägen! Många finlandssvenska artister tävlade detta år, bland annat Susann Sonntag, Patric Linman, Anna Stenlund och Sonja Biskop. Jari Sillanpää lyckades i alla fall ta sig från semifinal till final och än en gång få mera publikröster än alla andra. Och eftersom det var publiken som avgjorde finalen denna gång blev det en seger. Anna Stenlund, som vid den här tiden var mera känd för sin medverkan i svenska Expedition: Robinson än för sin sångkarriär, kom på andra plats.

Takes 2 to Tango var skriven av Mika Toivanen, texten hade Jari Sillanpää själv skrivit.

Kostymkuppen

I Eurovision Song Contest hade man infört någonting nytt: en semifinal. Eftersom så många länder ville delta blev det helt enkelt övermäktigt att alla uppträdde i finalen, därför måste några gallras bort på vägen.

Det var dessvärre mycket som gick snett. Jari Sillanpää uppträdde som första i semifinalen, ett ofördelaktigt startläge när publiken ska rösta. Dessutom strulade ljud- och bildkontakten på många håll i Europa under början av sändningen. I sista stund gjorde Jari Sillanpää dessutom en klädkupp. Planen hade varit att han skulle bära en vit kostym, men nu bar han istället vita jeans (som inte satt speciellt bra) och en svart jacka. Men i repetitionsklippen, som filmats under generelrepetitionen, bar han förstås den vita kostymen, vilket eventuellt förvirrade publiken.

Vingar och halleluja

Jari Sillanpää visade trots allt vilket proffs han var genom att charma pressen på plats i Istanbul och ha träffsäker ögonkontakt med de rörliga kamerorna under sångframträdandet. Tyvärr räckte detta inte till för en finalplats, Takes 2 to Tango blev fjortonde i semifinalen.

Men Jari Sillanpää lät sig inte nedslås och efter nederlaget i Eurovisionen fortsatte hans karriär blomstra som om ingenting hade hänt.

Och så hade han ju skapat en trend. Några år senare var det en en annan finsk representant som bar (snäppet större) vingar och sjöng halleluja i Eurovisonen. Men det är en annan historia.

Jari Sillanpää i Eurovisionen 2004
Bild: Yle

Diskussion om artikeln