Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Asylsökande återvände hem till Irak: Vi fick nog av allt väntande

Från 2016
Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Asylsökande återvänder till Irak från Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De första asylsökande som frivilligt har återvänt till sitt hemland Irak har kommit fram.

- Vi kan inte säga att behandlingen i Finland inte skulle ha varit bra men vi blev trötta på att vänta utan att få något svar. Vi var där i sju månader men sedan beslöt vi oss för att åka hem. De utvisade oss inte med tvång men vi har fått nog, sade Umm Abdullah till nyhetsbyrån Reuters i dag då han återvände från Finland till Irak.

- Innan jag åkte i väg (från Irak) tog jag kontakt med människor där (i Finland) och då sade man till mig att jag inom fyra månader skulle kunna få min familj med mig. Jag var där i åtta månader men min familj fick inte komma. Jag kunde inte göra någonting åt situationen. Familjen är det viktigaste, poängterade Hussein Abu Aram som kom med samma flyg i dag.

Inrikesminister Petteri Orpo skriver på Twitter att 103 personer reste tillbaka till Irak.

"Allt fungerade bra i samband med hemflygningen"

Flygningen var problemfri, rapporterar polisen.

- Allt samarbete med de irakiska myndigheterna kring planeringen och förverkligandet av den här flygningen samt ankomsten till Irak fungerade verkligen bra, säger överkommissarie Hannu Pietilä vid Helsingforspolisen.

Enligt Pietilä går det att ordna flyg en gång i veckan från Helsingfors till Irak.

Personer som återvänder kan antingen flygas hem med reguljära flyg eller med charterplan. Kostnaderna för att flyga hem en asylsökande varierar, men charterplanen kostar ofta mellan 20 000 och 200 000 per flygning.

Polisens eget videomaterial är filmat vid Helsingfors-Vanda flygplats tidigt på torsdag morgon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Irakier steg ombord på flyget på Helsingfors-Vanda flygplats. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I fjol anlände över 32 000 asylsökande till Finland. Största delen av dem återvänder sannolikt hem igen.