Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Brexit en fullständig katastrof”

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 11:14.
Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg
Bild: EPA/Patrick Seeger

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) anser att Storbritanniens utträde ur EU vore en katastrof för unionen. - Men britternas krav på ändringar i sociala förmåner intresserar också Finland, säger statsminister Juha Sipilä (Saml) som räknar med en lång natt vid förhandlingsbordet i Bryssel.

Timo Soini motiverar sin åsikt om en fullständig katastrof med att Storbritannien är den näst största ekonomin i EU, den näst största nettobetalaren i EU och kanske den starkaste militärmakten i EU.

Soini sade under riksdagens frågetimme på torsdagen att han inte ger några råd, men att Finlands räkning till EU stiger om Storbritanniens alla undantag blir - men att där också kan finnas sådant som gynnar Finland.

Utrikeshandelsminister Lenita Toivakka (Saml) påpekar att Storbritannien är det sjätte viktigaste exportlandet för Finland.

- Ifall landet lämnar EU måste alla de avtalen förhandlas om.

Tuffa förhandlingar väntar

Statsminister Juha Sipilä (C) företräder Finland vid förhandlingsbordet i Bryssel. Han förbereder sig på tuffa förhandlingar som sträcker sig långt in på småtimmarna.

Sipilä bedömer likväl att man under toppmötet kommer att lyckas svarva ihop ett avtal som duger åt både britterna och många andra EU-länder.

- Jag skulle tro att en kompromiss har kommit närmare och att vi får ett avtal. Men en lång natt ligger framför oss, sade Sipilä till Yle Nyheter innan han gick in till förhandlingsbordet.

Finlands mål i förhandlingarna finns också inom nära räckhåll, enligt Sipilä.

"Klokt att indexjustera barnbidraget"

Den svåraste frågan gäller Storbritanniens krav på att kunna begränsa förmåner och bidrag som andra EU-medborgare har rätt till när de kommer till Storbritannien.

Men britternas planer på att indexjustera barnbidraget - i enlighet med kostnadsnivån i det land där barnen är bosatta - intresserar också Finland.

- Jag tycker det är väldigt klokt att barnbidraget indexjusteras. Också Finland överväger det, sade Sipilä.

Han understryker ändå att saken inte har någon större ekonomisk betydelse då det på årsnivå handlar om ett par miljoner euro.

Diskussion om artikeln