Berlinalefestivalens huvudpris till en dokumentärfilm
Det är sällan en dokumentärfilm kniper de stora filmfestivalernas huvudpris, men eftersom Berlinale brukar profilera sig också som en politisk festival var det inte oväntat att italienska Gianfranco Rosis film om vardag som möter flyktingtragedin på Lampedusa fick Guldbjörnen.
”Det är inte acceptabelt att låta mänskor dö när de rymmer från en tragedi”.
Lördag kväll är galakväll under Berlins filmfestival, med ett dussintal silverbjörnar och en guldbjörn uppradade på prisbordet framför den Meryl Streep-ledda juryn.
Redan under festivalens öppningsdag hade jurymedlemmen Clive Owen konstaterat att det förstås är omöjligt att jämföra så olika filmer som årets tävlingsserie bjöd på, allt från hollywoodproduktioner via en åtta timmar lång filippinsk film till två dokumentärfilmer. Men som han tillade: ”det här är också ett sätt att ge filmer som är värda uppmärksamhet en synlighet som de annars inte skulle få”.
Fuocoammare är just en sådan film. Under festivalen samlade filmen lovord för att på ett så vackert och gripande sätt placera vardag och tragedi bredvid varandra.
Gianfranco Rosi följer 12-åriga Samuele som hellre klättrar över bergskanter än går i skola, och aktioner när överlastade båtar fyllda med hopp och förtvivlan och död behöver hjälp.
- Jag tillbringade 18 månader på Lampedusa, så jag vill tillägna priset människorna där. I min film handlar egentligen allting om stunderna när nyhetskamerorna redan har lämnat platsen, efter tragedierna, konstaterade Rosi i sitt tacktal, och tillade att han vill se filmen som ett inlägg i flyktingdebatten.
- Att bygga upp murar mellan människor har aldrig fungerat, det vet ni väl här i Berlin. Nu byggs det dessutom också upp andliga murar mellan människor, det är farligt.
Skådespelarpris till Danmark
Norden fick också en del av prisregnet, när danska Trine Dyrholm fick en silverbjörn för bästa kvinnliga skådespelarprestation framför näsan på kända namn som Emma Thompson och Kirsten Dunst.
I Thomas Vinterbergs Kollektivet spelar hon en kvinna som övertalar sin man att grunda ett kollektiv i ett stort hus som han ärver. Hon vill förändra sitt liv, men får betala ett högt pris när en 20 år yngre kvinna stiger in i mannens liv – och i kollektivet. Det är en roll som kastar Dyrholm från glädje till sammanbrott, en resa som hon ännu en gång gör imponerande helt.
Det konstaterade också juryordföranden Meryl Streep, som räckte över silverbjörnen till Dyrholm: ”långsamt och nästan omärkligt låter hon sin karaktär gå igenom en smärtsam förändring”.
För Trine Dyrholm var det en stor stund, att ta emot priset av just Streep.
- Jag är en sån beundrare av Meryl Streep, och jag är så lycklig över att få det här priset, på världens bästa festival.
Bästa manliga skådis från Tunisien
Inte heller i kategorin bästa manliga skådespelarprestation var det några internationella stjärnor som firade, även om både Jude Law och Colin Firth bjöd på fina roller i filmen Genius om författaren Thomas Wolfe och hans förläggare Max Perkins.
Istället gick priset till tunisiern Majd Mastoura, som i filmen Inhebbek Hedi gör en man som har förlorat meningen och riktningen i sitt liv. Han står inför ett bröllop som han inte precis ser fram emot, men möter under en arbetsresa en turistguide som får honom att äntligen känna något, en livsglad kvinna som får mannen att ta tag om sitt eget liv. Allting med arabvårens efterdyningar som fond.
- Den här filmen är inspirerad av arabvåren, så jag tillägnar priset till revolutionens martyrer, till alla som var med, konstaterade Mastoura i sitt tacktal.
Alla priser finns på Berlinales hemsida
Andra artiklar från filmfestivalen Berlinale.
66e gången Berlinale
Mikael Persbrandt som SS-officer
Filmstjärnor och terrorhot