Erkki Tuomioja: Vi betalar ett pris för EU:s bristande legitimitet
Storbritanniens vilja att omförhandla sitt avtal med EU visar på unionens bristande legitimitet i medborgarnas ögon. Det säger riksdagsledamoten och tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP).
- Vi betalar egentligen ett pris för den brist på legitimitet som det europeiska projektet har haft, då det uppfattats som ett elitprojekt. Man har tänkt att folket i efterhand kommer att acceptera det Europa man skapat. Samma gäller valutaunionen. Man visste att det inte skulle fungera utan en politisk union, och nu ser vi följderna av det här.
De pågående förhandlingarna om Storbritanniens avtal med EU betecknar Tuomioja som en "teaterpjäs med färdiga repliker", där det viktiga är att alla inblandade parter kan visa på att man vunnit något. De eventuella eftergifter som Storbritannien kommer att få, kommer således inte att ha stor principiell betydelse:
- Det är klart att vi inte kan göra förändringar i grundtraktaten, och därför kommer allt det britterna får att vara kosmetika. Men om det bidrar till att britterna stannar i EU så är det ett lågt pris att betala.
Hoppas på brittiskt ja
Om Storbritannien når ett avtal med EU kommer premiärminister David Cameron med stor sannolikhet att slå fast ett datum för en brittisk folkomröstning om medlemskap redan denna vecka. Erkki Tuomioja hoppas på ett brittiskt ja till ett fortsatt medlemskap:
- Vi behöver en mycket starkare demokratisk legitimitet för allt som görs i EU och i det avseendet kan man välkomna att britterna än en gång får säga sitt i en folkomröstning. Om det blir ett ja som jag hoppas borde det föra med sig att EU har en större legitimitet även i Storbritannien.
Hur ser du allmänt på utvecklingen i Europa just nu?
- Kännetecknande för dagens situation är historielösheten. Folk känner inte till hur vi kommit till det Europa vi har idag, man tar det för givet. När man nu agiterar för stängda gränser förstår man inte vad vi kommer att mista om gränserna stängs. Det gäller inte bara den fria rörligheten utan det handlar också om ekonomi och kultur. Vår välfärd bygger på att vi öppnat gränser och gått in för att integrera våra ekonomier med varandra
Har vi tappat idén om Europa? I veckans Obs diskuterar professorn i historia Laura Kolbe, Europaparlamentarikern Heidi Hautala (Gröna), riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) och Emma Mustala från föreningen Unga Européer.
