Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Näringsminister Olli Rehn: Tak för höjningar av elöverföringspriset

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 18:13.
Olli Rehn: Reglerna för prishöjningar skärps - Spela upp på Arenan

Det ska bli ett tak för hur mycket priserna på eldistribution kan stiga på en gång. Det meddelade näringsminister Olli Rehn vid en presskonferens på förmiddagen. Så sent som igår meddelade elöverföringsbolaget Caruna att det ger med sig och ändrar kostnaderna för elöverföring.

Efter förhandlingar med konsumentombudsmannen meddelade Caruna att de verkställer prishöjningarna i intervaller i stället för en enda chockhöjning.

Näringsminister Olli Rehn säger att bolaget var samarbetsvilligt i frågan. Enligt näringsministern är den kompromiss man nu kom fram till rättvis och balanserad.

Carunas prishöjningar på trettio procent väckte bestörtning genast när de gavs offentlighet för en månad sedan. Sedan dess har förhandlingar mellan det ansvariga ministeriet, konsumentmyndigheterna och bolaget pågått.

Lagändring 2017

Olli Rehn säger nu att Arbets- och näringsministeriet förbereder en lagändring som ska begränsa hur stora höjningar av avgifterna som i fortsättningen ska vara tillåtna och hur ofta.

I praktiken kan engångshöjningar på 10-15 procent godkännas i framtiden, meddelade Konkurrens- och konsumentverkets överdirektör Päivi Hentunen vid presskonferensen.

Tillsvidare är det oklart hur ofta bolagen ska få göra engångshöjningar av det här slaget.

Enligt Rehn råder det bred konsensus i riksdagen om att det behövs ändringar i elmarknadslagen enligt de här riktlinjerna. Tanken är att lagändringarna ska träda i kraft i början av år 2017.

Diskussion om artikeln