Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Igelkotten vill ha insekter, inte mjölk

Från 2016
Uppdaterad 01.08.2016 10:20.
Biologi - Vetamix: Igelkotten reser taggarna - Spela upp på Arenan

Redan för många miljoner år sedan fanns det igelkottar. Igelkotten är ett av de äldsta däggdjuren som finns ännu i dag.

Kännetecken:
Igelkotten är ett litet, taggigt däggdjur som sover om dagen och är aktivt i gryningen och om natten. Igelkottens rygg är täckt av cirka 5 000 taggar som är 2-3 cm långa. Taggarna är egentligen ombildade rygghår. Magen och det mesta av huvudet är täckta av vanligt hår. Då igelkotten känner sig hotad rullar den ihop sig till en boll och då reser den taggarna vinkelrätt ut från kroppen. Igelkotten väger mellan 0,5 och 1,2 kilo och är 20-30 cm lång.

Ungefär i oktober går igelkotten i dvala. Den rullar ihop sig i ett tätt byggt bo under en lövhög, i en jordhög eller en komposthög och spenderar vintern där. Under dvalan sjunker igelkottens kroppstemperatur till några plusgrader och dess hjärta slår långsammare. En igelkott kan ibland vakna upp under dvalan, men somnar sedan om och vaknar när det är cirka 15 grader varmt. Boet brukar finnas nära de platser igelkotten besöker för att finna föda. De första igelkottarna vaknar i mars, men vanligen kryper de ur sitt bo i slutet av april då det finns tillräckligt mycket föda.

En liten igelkott i oktober.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Föda:
Igelkotten äter huvudsakligen insekter och daggmaskar. Vilda djur klarar av att finna sin egen föda, så det finns ingen orsak att mata dem. Om man absolut vill ge mat åt en igelkott, kan man bjuda på kokt kött eller fisk i små bitar. Det är viktigt att inte mata igelkottar med vanlig mjölk, eftersom deras magar inte kan smälta mjölken. Salt eller saltad mat är också skadligt för igelkottar.

Förekomst:
Igelkotten är vanlig i södra Finland. Ett fåtal igelkottar har påträffats också i norra Finland. Igelkotten trivs i kulturlandskap, i människors närhet, men eftersom igelkotten är i rörelse om natten kan den ändå vara svår att få syn på.

Igelkottens läte - Spela upp på Arenan

Kuriositet:
Igelkotten har ett särartat beteende: Den spottar på sig själv. Igelkotten producerar mycket saliv som den spottar på sin rygg och gnider in sig i. Det är inte helt klart varför igelkotten gör det, men man tror att det kan vara för att jaga iväg fiender. Man har upptäckt att den spottar efter att den stött på något giftigt eller illaluktande ämne.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln