Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Heidi Hautala: "Cameron kan skylla sig själv"

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 11:52.
Heidi Hautala
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Det är med tilltagande oro som man i Bryssel följt med förhandlingarna om Storbritanniens avtal med EU, berättar Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna). Att ett stort medlemsland överväger att lämna unionen väcker många frågor om EU:s framtid.

- Cameron måste nog skylla sig själv för att han drivit situationen så långt att det finns en risk för att Storbritannien kommer att säga nej till fortsatt medlemskap i EU. Samtidigt finns det många i Bryssel som är genuint oroade över att Storbritanniens avgång kunde sätta igång en ond cirkel där fler medlemsländer sedan vänder unionen ryggen.

Vad tror du händer nu?

- Europaparlamentarikerna verkar vara ense om att ska låta Storbritannien få ett avtal som Cameron kan försvara hemma, för att landet inte ska lämna unionen. Men som talman Marin Schulz sade så gömmer sig djävulen i detaljerna. Han betonade att det finns grundläggande värden som man inte kan kompromissa kring, vi kan till exempel inte acceptera en diskriminering mellan EU-medborgare.

Nationalismen ingen lösning

Storbritanniens öde är inte det enda som oroar Heidi Hautala i dagens Europa. Det är också viktig att hålla ett öga på de nationalistiska krafter som växer sig starkare i många medlemsländer.

- Det finns många ansvarslösa ledare som ger intrycket att vi skulle klara alla våra problem om vi inte skulle låta Bryssel bestämma. Jag tror att en del av de kriser vi har idag, invandringskrisen, eurokrisen och ”Brexit” beror på det här: Det är så lätt att förklara att allt som går fel beror på Bryssel.

Har vi tappat idén om Europa? I veckans Obs diskuterar professorn i historia Laura Kolbe, Europaparlamentarikern Heidi Hautala (Gröna), riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) och Emma Mustala från föreningen Unga Européer.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln