Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Yle Arenan, hur funkar du nu?

Från 2016
Yle Arenan
Bildtext Yle Arenan paketerar och rekommenderar på nytt sätt inom kort.
Bild: Yle

Det händer en hel del på Yle Arenan just nu, förbättringar som du sannolikt kommer att märka av inom kort. På planeringsbordet finns bland annat möjligheten att göra egna spellistor, att kommentera direkt på Arenan och bättre paketering av innehåll.

- Det vi jobbar med allra mest just nu är hur vi ska paketera det innehåll som finns på Arenan så vettigt som möjligt, säger Kari Haakana som är chef för Yles Arenatjänster.

Och här kommer vi genast till en av de saker kring Arenan som Yle får mest frågor och kommentarer kring: ”Varför hittar jag inte det innehåll jag är intresserad av?”

Mera paketering av innehåll

Här handlar det om mycket mera än en fungerande sökfunktion. Eftersom medieflödet är så enormt kan ingen hålla koll på allt som är intressant.

- Vi vet att det är lättare att hitta program om de ingår i större paket med likartade program. Än bättre om du då kan få ett meddelande alltid då det finns någott nytt intressant att titta på, konstaterar Haakana.

De här förändringarna är på kommande på Arenan inom kort.

Genom att skapa en egen Yle Profil kan du då också prenumerera på innehåll du är intresserad av.

Välj kvalitet enligt förbindelse

Har du en lite sämre nätförbindelse går det lätt så att den video du tittar på stannar upp eller börjar hacka. En mycket irriterande grej, och en sak som inom kort åtgärdas för dig som använder Arenan via dator.

- Redan nu kan du om du tittar på korta klipp på Arenan via din dator välja bildkvalitet, och småningom fungerar det här också för hela program, berättar Kari Haakana.

Åtminstone på kort sikt kommer den här funktionen tyvärr inte i mobilversionen av Arenan.

Andra förändringar på Arenan som är planerade till i vår är att du kan få meddelanden om nya avsnitt av din favoritserie också i Arenan på mobilen, och att du kan spola tillbaka i en simulcastsändning, det vill säga en sändning via någon av tv-kanalerna, som pågår på Arenan.

- Kommer du till exempel hem klockan 19:37 och har missat början av Tv-Nytt så kommer du att kunna spola tillbaka i sändningen och titta från början.

Kommentera direktsändningar direkt på Arenan

Om de föregående förbättringarna sker under våren planerars en hel del också till sommaren.

- Vi arbetar på en kommentarfunktion i Arenan, i första hand så att du kan kommentera direktsändningar på Arenan. Det här ger större möjligheter för tittarna att diskutera med varandra och med oss som gör programmen direkt då och där sändningen pågår.

Kari Haakana hyser också förhoppningar om att kunna bredda Arenans utbud för finländare som bor utomlands.

- Just nu kan vi inte erbjuda geoblockade program till utlandsfinländare, men vi hoppas på att kunna göra det via Yle Profil. Det här är dock en rättighetsfråga som ännu är under utredning, så lova något vågar jag inte.

På planeringsbordet finns också en Arena för sommar-OS i Rio, att du som tittare ska kunna göra dina egna favoritlistor som du kan dela, och att Arenan under 2016 ska fungera mycket bättre också med tanke på radio. Den gamla flashspelaren ska bytas ut.

Det mesta får användaren ut av Arenan genom att ha en Yle Profil, men många förbättringar syns för var och en, oberoende av om du är registrerad eller inte, konstaterar Kari Haakana.

Arenan fungerar på följande apparater.