Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Här kan du se alla avsnitt av dokumentärserien "I krigets skugga"

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Krigsbarn 1944
Bildtext Krigsbarn 1944
Bild: SA-kuva/ Yle

Serien I Krigets skugga behandlar krigsåren i Finland. Intervjuer och arkivmaterial ger en levande bild av livet i Finland under andra världskriget.

Kriget bryter ut

Sovjetunionen anföll Finland 30 november 1939. Hur kändes det när kriget bröt ut? Vi får höra berättelser om dagen då kriget bröt ut och den extremt kalla vintern.

Historia - Vetamix: I krigets skugga: Kriget bryter ut - Spela upp på Arenan

Krigets vardag

Vardagen förändrades och skolorna stängdes, men arbetet på hemmafronten måste skötas. Både ungdomar och kvinnor tvingades arbeta hårt på hemmafronten. Vad gjorde barnen på fritiden och hur påverkade kriget barnens lekar?

Historia - Vetamix: I krigets skugga: Krigets vardag - Spela upp på Arenan

Flykting i eget land

Under andra världskriget måste hundratusentals finländare fly från sina hem. En del fick flytta hem efter en tid men vissa förlorade sina hem för resten av sina liv. De evakuerade togs inte alltid emot med öppna armar. Hurdant är det att vara flykting i sitt hemland? Vi får höra berättelser från Karelen, Hangö och Porkala.

Historia - Vetamix: I krigets skugga: Flykting i eget land - Spela upp på Arenan

Livet vid fronten

Kunde man veta vad man hade framför sig när man var på väg till fronten? Livet vid fronten var inte enbart krigande, utan också vardag och rutiner. Hur såg livet ut vid fronten? Vad åt man och vad gjorde man på fritiden? Också en del kvinnor arbetade vid fronten.

Historia - Vetamix: I krigets skugga: Frontliv, del 1 - Spela upp på Arenan
Historia - Vetamix: I krigets skugga: Frontliv, del 2 - Spela upp på Arenan

Ung i krigstidens Finland

Mot slutet av kriget började det bli brist på allting. Det krävdes mycket uppfinningsrikedom för att klara av de svåra förhållandena. Med hjälp av samhörigheten klarade man sig igenom de svåra tiderna. Hurdant var det att vara tonåring i Finland under andra världskriget?

Historia - Vetamix: I krigets skugga: Ung i krigstidens Finland - Spela upp på Arenan

Livet efter kriget

Hur återgick man i Finland till det normala livet efter kriget? När kriget tog slut var det dags att återgå till det normala livet,men många hade en känsla av tomhet, ensamhet och osäkerhet inom sig. Ändå skulle man börja arbeta eller studera så fort som möjligt, eftersom krigsskadestånd skulle betalas. Landet repade sig trots att det fanns ont om pengar och varor. Arbetsglädjen och talkoandan var starka i Finland efter kriget.

Historia - Vetamix: I krigets skugga: Livet efter kriget - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln