Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Överlevde nazifångenskap, fyller nu hundra

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 12:05.
Svend Asmussen spelar violin
Bildtext Svend Asmussen fyller 100 år den 28 februari 2016.
Bild: Thorkild Amdi Christensen

Hundraåriga Svend Asmussen är en av världens främsta jazzviolinister och förmodligen också världens äldsta utövande musiker. Ändå var det nära att hans lysande karriär aldrig kommit längre än till ruta ett.

Svend Asmussen har levat ett långt och framgångsrikt liv som jazzmusiker. Han började spela professionellt redan som tonåring på 1930-talet och har aldrig slutat. Sina mest dynamiska år hade den danske violinisten på 50- och 60-talet, men hans karriär har fortsatt långt in på det nya millenniet. Sin senaste skiva gjorde Svend Asmussen så sent som 2011, nittiofem år gammal.

Fängslad av nazisterna

Ändå var det nära att allt hade slutat i katastrof. 1940, då Svend Asmussen var tjugofyra år gammal, ockuperades Danmark av Nazityskland. Nazisternas inställning till jazzen var mycket negativ, den betraktades som ett verk av svarta och judar och sågs därmed som degenererad och icke önskvärd. I Tyskland var jazzen förbjuden, musiker fängslades och jazzskivor brändes på bål.

I det ockuperade Danmark var situationen något bättre. Till en början kunde Svend Asmussen och hans musikerkolleger fortsätta att musicera nästan som förr. Men 1943 skrällde det till. Svend Asmussen arresterades tillsammans med flera hundra andra danskar och fördes till ett fängelse i Berlin. Där satt han i isoleringscell i tre månader innan han plötsligt frigavs, lika oförklarligt som han blivit arresterad.

Det var i sista minuten. Två veckor efter frigivningen bombades Berlin av de allierade. Fängelset fick en fullträff och så gott som alla fångar dog. Svend Asmussen hade klarat sig med en hårsmån.

Erbjöds jobb av Benny Goodman

Efter kriget återupptog Svend Asmussen sin musikerkarriär och etablerade sig snabbt som bandledare och entertainer. Med sin sextett skapade han sig rykte som en av Danmarks mest kompetenta jazzprofiler.

Självaste Benny Goodman blev vid ett Köpenhamnsbesök så tagen av Svend Asmussens violinspel att han på stående fot erbjöd honom en plats i sin orkester. Den gången var tillfället inte det rätta, men Svend skulle komma att erövra USA några år senare.

Det skedde med trion Swe-Danes, som Svend grundade 1958 tillsammans med sin danska musikerkollega Ulrik Neumann och den svenska jazzsångerskan Alice Babs. Swe-Danes blev en stor succé både i Europa och USA med sin enastående kombination av virtuos musikalitet och verbal och musikalisk humor.

Sånggruppen Swe-Danes på Berns i Stockholm 1961. Svend Asmussen, Alice Babs och Ulrik Neumann
Bildtext Swe-Danes på Berns i Stockholm 1961. Fr.v. Svend Asmussen, Alice Babs och Ulrik Neumann.
Bild: Wikimedia Commons

Spelade med Ellington

Framgången med Swe-Danes öppnade dörrarna till USA för Svend Asmussen och gjorde honom till en internationell stjärna. På 60- och 70-talet gjorde han skivor med Duke Ellington, John Lewis från Modern Jazz Quartet, Lionel Hampton, Toots Thielemans och många andra av jazzens stora namn.

Under decenniernas lopp har skivorna och utmärkelserna blivit många. Svend Asmussen har hållit fart på karriären fram till de allra senaste åren. Efter en stroke för några år sedan uppträder han inte längre på scen, men han har fortsatt att ge ut skivor. Den senaste kom så sent som 2011.
Hör mer om Svend Asmussen i radioprogrammet Fokus på Svend Asmussen.
Radio Vega torsdag 25.2 kl. 18.03. Repris onsdag 2.3 kl. 13.03.
Från torsdag kväll ligger programmet på Arenan i trettio dagar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln