Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankulla var först i hela landet med sportlov

Från 2016
Skidåkning i Grankulla i början av 1920-talet.
Bildtext I Grankulla ordnades tidigt lov för att eleverna skulle åka skidor. Det här fotot är antagligen taget i området kring Jondal där Magnus Hagelstam bodde.
Bild: Grankulla skolmuseum

För nästan 90 år sedan inföll det allra första sportlovet för skolelever i Finland. Grankulla samskola sägs ha varit först med sportlovstraditionen.

Sportlovet blev obligatoriskt i hela Finland år 1933. Men redan 1927 ordnades det första sportlovet i Grankulla.

- Rektorn för Grankulla samskola Magnus Hagelstam diskuterade med lärarkåren om det inte vore möjligt med ett lov mellan jullovet och påsklovet. Lärarna ansåg allihop att det skulle göra gott för barnen och därför gick skolan in för det här, säger Clara Palmgren, lokalhistoriker och pensionerad kultursekreterare i Grankulla.

Enligt Palmgren ville Hagelstam ge möjlighet för eleverna att vistas utomhus i vintervädret. Det här gjordes redan på 1910-talet, men då var det ännu inte fråga om ett regelrätt sportlov.

- Hagelstam ansåg att god fysisk kondition gjorde gott för eleverna. Också i övrigt ville Hagelstam att skolan satsar mycket på idrott. Främst skidning och orientering.

Clara Palmgren blickar upp mot stationshuset i Grankulla.
Bildtext Clara Palmgren är lokalhistoriker i Grankulla.
Bild: Yle / Ted Urho

Skidutfärder till Koli och Vuokatti

Till en början handlade det om en skiddag på 1910-talet, men under 1920-talet utvidgades det till flera skiddagar.

- Från skolan ordnades då ofta skidutfärder till Koli och Vuokatti. 60 elever med lärare åkte med. Det här skedde speciellt på 1930-talet men också efter krigen för att sedan försvinna på 1950-talet, säger Palmgren.

Clara Palmgren är eldsjälen bakom samskolans skolmuseum där det finns mycket material om sportlovstraditionen i Grankulla.

Enligt biografiskt lexikon för Finland var Magnus Hagelstam rektor för Grankulla samskola från hösten 1909 till våren 1947. Därefter var han ännu ämneslärare till 1955 då han gick i pension.