Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Novellkaféer bjuder på högläsning och stickning

Från 2016
Uppdaterad 23.01.2018 13:47.
Bibliotekarie Anna Söderström på Munksnäs bibliotek.
Bildtext Anna Söderström på Munksnäs bibliotek arrangerar novellkaféer.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Sticka en ruta, teckna en bild eller bara njut av att lyssna på en novell!

Under våren arrangeras novellkaféer på svenska på två bibliotek i Helsingfors, på biblioteken i Drumsö och i Munksnäs.

Idén kommer ursprungligen från Sverige och år 2012 startade man på finskt håll projektet Novellikoukku, och på svenskt håll kom man med i verksamheten våren 2014.

Under en dryg timme kan man lyssna till noveller eller andra texter samtidigt som man kan sticka på en egen medhavd stickning eller så kan man använda sig av stickor och garn på plats och bidra med en stickad ruta till välgörenhet.

De färgglada rutorna kommer att ingå i s.k. Moder Teresa-filtar som stickats i mer än 30 år. Filtar som via välgörenhetsorganisationer når ut till behövande i olika länder.

Novellkafé på Munksnäs bibliotek.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Högläsningen på väg tillbaka

Anna Söderström är specialbibliotekarie på Munksnäs bibliotek, och hon är glad över att också vuxna biblioteksbesökare på ett kravlöst sätt har möjlighet att slå sig ner för en stund, koppla av och lyssna på någon som läser för en.

Om Anna Söderström själv får välja vilken typ av novell hon läser bör texten vara en aning absurd, ha någon form av vändpunkt och erbjuda en överraskning på slutet – allra viktigast är att berättelsen inte är alltför förutsägbar.

De återstående novellkaféerna under våren arrangeras på Munksnäs bibliotek torsdagen 17.3 kl. 18 -19.30 samt torsdagen 21.4 kl. 18 -19.30 och Drumsö bibliotek torsdagen 31.3 kl. 18 -19.30 samt torsdagen 28.4 kl. 18 -19.30,.

Anna Söderström om novellkafét på biblioteket i Munksnäs.

9:56

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln