Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hassan Blasim: "Bara vita pratar om flyktingar i Finland"

Från 2016
Uppdaterad 22.02.2016 09:52.
Hassan Blasim på flyget - Spela upp på Arenan

Författaren Hassan Blasim promenerade från Bagdad till Helsingfors på fyra år och såg flygplanen susa förbi högt ovanför. Att åka samma rutt med flygplan nu känns därför rätt speciellt. Det här och mycket mer berättade en av de mest hyllade arabiska nutidsförfattarna i ett samtal med författaren Mathias Rosenlund på Helsingfors Arbis.

Publiken ställer Blasim många frågor, men han ställer desto fler tillbaka: Vilka är de så kallade europeiska värderingarna som vi pratar så mycket om? Hur tror vi att de skiljer sig från övriga folks värderingar? Varför bekantar vi oss inte med de värderingarna genom exempelvis litteraturen? Och varför låter vi inte folk komma hit lagligt?

Hassan Blasim talar länge om vår eurocentrism och svårigheterna för oss att se andra perspektiv. För honom är inte de som nu kommer till Europa flyktingar, de är "demonstranter mot kapitalismen".

Alltid en representant

Hassan Blasims novellsamlingar innehåller många aspekter om kärlek, död, mystik och vänskap - ändå är det flyktingskapet som recensenter mest har lyft fram. Men hur känner Hassan Blasim för att representera flyktingar och svara för alla som kommit hit, trots att han skriver om så mycket mer?

Hassan Blasim om flyktingskap - Spela upp på Arenan

Det fängslande och underhållande samtalet kan du se i sin helhet när du vill! Här är det:

Möt författaren: Hassan Blasim - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan