Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna nådde en uppgörelse om Storbritannien

Från 2016
Uppdaterad 20.02.2016 17:30.
David Cameron på middag med övriga EU-ledare i Bryssel den 19 februari 2016.
Bildtext David Cameron på middag med övriga EU-ledare i Bryssel den 19 februari
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

EU-ledarna har nått en överenskommelse om Storbritanniens framtida relation med unionen, bekräftade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på sitt Twitterkonto sent på fredagskvällen.

Det var Litauens president Dalia Grybauskaitė som först meddelade om saken på sitt Twitterkonto.

– Avtalet har gjorts. Dramat är över, twittrade Grybauskaitė vid 23-tiden på fredagskvällen.

En halv timme senare var det dags för Storbritanniens premiärminister David Cameron att möta pressen.

- Det vi nu har nått är tillräckligt för att jag helhjärtat ska föra kampanj för att Storbritannien ska stanna kvar i EU, sade premiärminister Cameron.

Cameron, som inte uppvisade några större tecken på trötthet trots intensiva dygn, försvarade både avtalet och ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap. Han kommer att uppmana britterna att rösta för att stanna i unionen.

- Vi är både starkare och säkrare som EU-medlemmar.

Cameron betonade på presskonferensen att avtalet ger britterna en speciell status inom EU.

- Vi kommer aldrig att vara en del av en EU-superstat, inte höra till en eventuell gemensam EU-armé och vi kommer heller aldrig att gå med i euron.

Cameron presenterar avtalet för sina ministrar på lördag förmiddag och för parlamentet på måndag.

Krävdes långa förhandlingar

Det blev till slut tuffa förhandlingar mellan Storbritannien och de EU-länder som hade invändningar.

Det var framför allt de så kallade Visegrad-länderna Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen som förde enskilda förhandlingar med britterna om begränsningarna i de sociala bidragen.

Till slut kom man överens om att britterna ska kunna begränsa sociala bidrag för andra EU-medborgare under sju år. Cameron hade föreslagit 13 år.

Under toppmötet blev det också en dragkamp om formuleringarna kring ekonomiska frågor där Belgien och Frankrike hade invändningar. Cameron fick igenom kravet att brittiska företag inte ska beröras av åtgärder som euroländerna besluter om.

Storbritannien fick även ett löfte om att landet inte behöver ta del av en tätare integration inom EU.

Övriga EU-ledare som inte hade några tvistefrågor fick under de långa förhandlingarna följa med dragkampen vid sidan om.

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) konstaterade att det blev en lång dag och att han fyllde ut tiden med att gå igenom sin e-post, medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog sig tid att besöka en grill i centrala Bryssel för njuta av en portion av Belgiens mest kända rätt pommes frites.

Nu är bollen hos britterna

Mötets ordförande Donald Tusk konstaterade efter mötet att han är övertygad om att Storbritannien behöver EU lika mycket som EU behöver Storbritannien.

- Men det är nu upp till britterna att besluta om landet stannar kvar i unionen, konstaterade Tusk.

Också de övriga EU-ledarna sade sig vara nöjda med avtalet.

- Cameron har fått ett bra avtal som jag hoppas ska hålla landet kvar i EU sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Statsminister Sipilä var lättad efter det långa mötet.

- Finland kan vara nöjd med helheten, nu riktas strålkastarljuset mot Storbritannien där det inleds en tuff kamp.

Premiärminister Cameron avslöjade inte på fredag kväll när den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet äger rum. Mycket talar ändå för att britterna kommer att rösta den 23 juni.

Cameron medgav på presskonferensen att det knappast är det komplicerade avtalet som kommer att avgöra omröstningen. Han hoppades ändå att britterna ska inse att de går en tryggare och säkrare framtid till mötes i EU och att Storbritannien är starkare inom ett förändrat EU.

- Men jag älskar inte Bryssel, jag älskar Storbritannien, sade Cameron.