Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stubb: Potentiell katastrof om Storbritannien lämnar EU

Från 2016
Uppdaterad 20.02.2016 18:32.
Alexander Stubb.
Bildtext Alexander Stubb
Bild: Lehtikuva

Finansminister Alexander Stubb (Saml) anser att Storbritanniens EU-avtal är bra och balanserat.

Enligt Stubb står Europeiska unionen nu vid ett vägskäl och de kommande månaderna kommer att avgöra mycket.

- Förhoppningsvis vinner "ja" -sidan, kommenterar Stubb för Yle.

Han syftar på folkomröstningen som kommer att ordnas i Storbritannien om huruvida landet ska stanna i EU.

Enligt Stubb har hotet om att Storbritannien ska lämna EU inte avvärjts: folkomröstningar är alltid oförutsägbara, konstaterar han.

- Utomstående faktorer kan påverka, såsom flyktingsituationen eller ett terrordåd.

För Finlands del är det bra i fall Storbritannien stannar i EU. Finland har samma målsättning som Storbritannien i EU gällande att luckra upp normerna och att frigöra den inre marknaden.

- De små avvikelser i den fria rörligheten som Storbritannien fick i och med fredagens avtal har inte någon stor betydelse för oss, de inverkar främst på östeuropeiska länder.

- Det är en potentiell katastrof om Storbritannien lämnar EU. Vi gör allt för att det inte ska hända, försäkrar Stubb till Yle.

Soini: Ingen orsak till glädjetjut

Enligt utrikesminister Timo Soini (Sannf) är Storbritanniens EU-avtal en "klen överenskommelse, mycket bättre än ingenting, men inte vad hemmapubliken hoppades på."

Timo Soini i Helsingfors den 18 december 2015.
Bildtext Timo Soini
Bild: Lehtikuva

Soini utvärderar det färska avtalet på sin blogg. Enligt honom går Storbritanniens premiärminister David Cameron inte hem tomhänt.

- Han fick igenom saker, men inte blev det någon storseger, kommenterar Soini.

Soini tror att avtalet kommer att få hård kritik i Storbritannien.

- Jag har under morgonen varit i kontakt med flera av mina vänner. Inom Självständighetspartiet (UKIP) påverkar det här inte på något sätt, de vill att Storbritannien lämnar EU. Överraskande många konservativa är också av den här åsikten. De konservativa som stöder ett fortsatt medlemskap i EU finns inom partiets toppskikt.

Enligt Soini är varje sak som man kommit överens om en förbättring till nuläget, men det finns ingen orsak till glädjetjut för någon.

Tuomioja: Katastrof för britterna själva

Före detta utrikesministern och riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) tror inte det vore någon katastrof för EU om Storbritannien lämnar EU, men för britterna själva kunde det gå sämre.

Utrikesminister Erkki Tuomioja.
Bildtext Erkki Tuomioja
Bild: Patrick Holmström

- Jag tror att det skulle betyda mycket mer för Storbritannien än för EU. Det skulle vara en dålig sak för EU, men för britterna kunde det vara en katastrof. Följden skulle högst sannolikt vara att Skottland röstar sig ut ur Storbritannien och vill vara kvar i EU, säger Tuomioja.

Erkki Tuomioja utesluter inte att flera andra länder skulle haka på Storbritannien och kräva bättre förmåner.

- Men det är klart att storleken har en betydelse i det här. Att om det till exempel är Malta som vill omförhandla sina villkor så kommer det inte att leda någonstans, men om det är Frankrike då är det en helt annan sak. Men jag hoppas att det inte sprider ut sig bland andra EU-länder, säger Tuomioja.

Yle uutiset / Tytti Sulander, Esa Koivuranta