Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Museveni vann presidentvalet i Uganda för femte gången i rad

Från 2016
Uppdaterad 21.02.2016 11:24.
Den 71-årige Yoweri Museveni med sin fru Janet Museveni under valkampanjen. Museveni valdes för sin femte ämbetsperiod med 60 procent av rösterna
Bildtext 71-årige Yoweri Museveni med sin fru Janet Museveni under valkampanjen. Museveni återvaldes för sin femte ämbetsperiod med 60 procent av rösterna
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Ugandas långvarige president Yoweri Museveni har återvalts på sin post i ett val som oppositionen betraktar som ett fuskval.

Yoweri Museveni som har styrt Uganda i trettio år, fick 60 procent av rösterna mot drygt 35 procent för den främsta oppositionskandidaten Kizza Besigye.

Besigye har satts i husarrest tre gånger den här veckan efter att han protesterade mot misstänkt valfusk. Oppositionen godkänner inte valförrättningen och kräver att valet tas om.

Besigye själv befinner sig fortfarande i husarrest och hans hem har omringats av säkerhetsstyrkor.

- Presidentvalets resultat måste avvisas. Vi har just bevittnat vad som måste vara den mest falska valförrättningen i Uganda, säger Besigye i ett uttalande.

Polisen drabbar samman med oppositionskandidaten Kizza Besigyes anhängare vid oppositonens högkvarter i Kampala. Besigye greps på fredagen och han befinner sig nu i husarrest
Bildtext Polisen drabbar samman med oppositionskandidaten Kizza Besigyes anhängare utanför oppositionens högkvarter i Kampala. Besigye greps på fredagen och han befinner sig nu i husarrest
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Polisen har också stärkt sin närvaro inför befarade nya oroligheter i huvudstaden Kampala, som den här veckan har skakats av omfattande protester mot Museveni.

Kritik mot valkommissionen

Observatörer från EU och Samväldet kritiserar valkommissionen för partiskhet och bristande transparens, trots att själva valförrättningen förlöpte lugnt, särskilt på landsbygden enligt EU.

Oppositionen har däremot upprörts av problem med valförrättningen i Kampala där valet förlängdes med en dag på grund av bristen på valurnor och valsedlar.

EU anklagar också polisen för alltför hårda tag mot Besigye och hans anhängare, medan USA:s utrikesminister John Kerry kräver att Museveni "håller tillbaka sina säkerhetsstyrkor."

Polischefen Kale Kayihura varnar för spontana protester och säger att det krävs polisens tillstånd för segerfester och demonstrationer.

Diskussion om artikeln