Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump har kopplat grepp

Från 2016
Uppdaterad 21.02.2016 11:12.
Donald Trump vann i South Carolina
Bildtext Segerrusiga Donald Trumpanhängare i South Carolina.
Bild: EPA / Richard Ellis

Donald Trump har tagit ett stort steg mot att nomineras till republikanernas presidentkandidat. Trump tog en klar seger i primärvalet i South Carolina.

Segern var odiskutabel. Trump samlade 33 procent av rösterna och besegrade närmaste rival med över tio procentenheter.

- Jag vill gratulera mina rivaler. Att kandidera för president är tufft, obehagligt, elakt, brutalt och vackert, sade Trump i sitt segertal.

Kampen om andra platsen var oerhört jämn. Marco Rubio vann den bataljen mot Ted Cruz med knapp marginal, 22,4 mot 22,3 procent.

- Det verkar som om vi är nere nu i tre kandidater och jag vet att vår kampanj har den bästa chansen att förena oss. Vi kommer att vinna nomineringen, sade Rubio och hänvisade till att Jeb Bush, John Kasich och Ben Carson distanserades rejält av tättrion.

Jeb Bush kastade in handduken

För Jeb Bush var primärvalet i South Carolina en ny besvikelse. Bush fick under tio procent av rösterna och föga överraskande meddelade han att han kommer att lämna kampen om att bli USA:s nästa president.

- Jag är stolt över vår kampanj. Vi försökte förena landet och förespråka konservativa lösningar. Men befolkningen i Iowa, New Hampshire och South Carolina har talat. Så idag kommer jag att ställa in min valkampanj, sade Bush.

Mycket talade för Jeb Bush då han lanserade sin kampanj för ett år sedan. Hans släktnamn ansågs vara en fördel, massor av donationer strömmade inledningsvis in till hans valkassa och han ansågs ha gjort ett bra jobb som guvernör i Florida. Inget av det spelade till slut någon roll.

Bush visade sig vara en alltför okarismatisk politiker i fältet av färgstarka kandidater. Men främst föll han på att de republikanska väljarna är trötta på de etablerade politikerna.

Jeb Bush.
Bildtext Jeb Bush lämnade kampen om att bli USA:s nästa president.
Bild: EPA / ERIK S. LESSER

Trump har momentum

Donald Trumps seger i South Carolina innebär att oddsen för att han kommer att nomineras till det republikanska partiets presidentkandidat sjönk rejält. Inte minst för att takten i primärvalet håller på att trappas upp. Trump har nu ett enormt flyt inför Super Tuesday den 1 mars, då över tio delstater arrangerar primärval.

Många republikanska väljare är visserligen fortfarande skeptiska till Donald Trump och det faktum att Jeb Bush kastade in handduken kan ge Marco Rubio ett lyft. Samtidigt är det värt att notera att mer än hälften av väljarna i South Carolina röstade på en politiker (Trump, Cruz och Carson) som kan anses vara en protestkandidat.

- Då kandidater lämnar valkampanjen så kommer också jag att få en massa tilläggsröster. Man kan inte endast addera rösterna till en av kandidaterna, sade Trump.

- Det börjar vara dags för ett avgörande ryck, det är dags att göra USA framstående igen, dundrade Trump inför en segerrusig publik.

Resultatet i South Carolina visar dessutom att ett brett spektrum av de republikanska väljarna tilltalas av Donald Trumps budskap. I New Hampshire samlade han majoriteten av de moderata republikanernas röster och i South Carolina vann han kampen om den kristna högerns gunst.

Diskussion om artikeln