Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

MTV: Stora kostnader då läkartider inte annulleras

Från 2016
Uppdaterad 22.02.2016 05:01.
Läkare för anteckningar
Bild: Unsplash, Wesley Wilson

I Helsingfors uteblir patienter från ungefär 60 000 inbokade vårdtider varje år - det visar en kartläggning som MTV har gjort.

Besöken som inte annullerades kostade Helsingfors stad ungefär 5 miljoner euro ifjol.

På Social- och hälsovårdsverket uppger man att mellan 70 och 80 personer kunde ha anställts för den summan, bland dem både läkare och sjukvårdare.

Man måste ändå ta med i beräkningarna att under en del av tiden då patienter uteblir gör personalen till exempel pappersarbete som hör till arbetsuppgifterna.

Andra städer har samma problem. I till exempel Vanda skulle det inte alls vara kö till den offentliga tandvården om folk bemödade sig att annullera tider som de inte kan passa.

Det handlar om cirka 10 000 besök vid tandvården som blir outnyttjade varje år. Kostnaden för dem är ungefär 680 000 euro, som hade räckt till att anställa tio tandhygienister på heltid.

Vid rådgivningarna i Vanda gör icke annullerade besök köerna längre. Köerna är ofta flera veckor långa.

Rådgivningsbesöken är gratis och föräldrar får ingen straffavgift fastän de inte annullerar sina besökstider.

I Esbo kunde mellan 3 000 och 3 500 fler klienter få tandvård varje år om alla bokade tider utnyttjades. På hälsostationerna i Esbo räknar man med att minst en läkare och en halv sjukskötartjänst varje dag blir outnyttjad eftersom patienter aldrig dyker upp.

Diskussion om artikeln