Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgmästaren i London stöder Brexit

Från 2016
Uppdaterad 21.02.2016 21:50.
Borgmästaren i London Boris Johnson tillkännager att han stöder Brexit
Bildtext Borgmästaren i London Boris Johnson tillkännager att han stöder Brexit
Bild: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Ytterligare en inflytelserik brittisk ledare går in för ett brittiskt utträde ur unionen, en så kallad Brexit.

Londons populäre borgmästare Boris Johnson meddelar att han ansluter sej till kampanjen för Storbritanniens utträde ur EU.

Han anser att den Europeiska Unionen har urholkat den brittiska självbestämmanderätten och kritiserar det nya EU-avtalet, som premiärminister David Cameron manglade fram vid toppmötet i Bryssel i slutet av veckan.

Den brittiska särställningen innebär inga egentliga reformer, anser han. Han vill att Storbritannien får mera inflytande över sitt eget lands angelägenheter.

Hårt bakslag för Cameron

Johnsons beslut är ett hårt bakslag för premiärminister Cameron i kampanjen för att få det brittiska folket att sluta upp bakom ett ja till fortsatt brittiskt EU-medlemskap vid folkomröstningen i juni.

Den 51 årige populäre Johnson har också nämnts som en möjlig efterträdare till Cameron.

Den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet har slagit kilar i det konservativa partiet men de flesta i Camerons kabinett stöder ändå ett fortsatt medlemskap.

Tidigare har den konservative justitieministern Michalel Gove och några andra mindre prominenta ministrar meddelat att de stöder ett brittiskt utträde ur EU.

Londonborgmästaren Johnson är en politiker av en helt annan tyngd.

Johnsons beslut kommer inte som någon total överraskning. Han har redan i åratal kritiserat den växande byråkratin inom EU både i tidningskolumner och i framträdanden i parlamentet och stadshuset.