Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Evo Morales får inte fortsätta som Bolivias president

Från 2016
Bolivias president Evo Morales ser ut att förlora folkomröstningen om en grundlagsändring
Bildtext Bolivias president Evo Morales ser ut att förlora folkomröstningen om en grundlagsändring
Bild: EPA/JORGE ABREGO

Bolivias president Evo Morales ser inte ut att få fortsätta som president för en fjärde ämbetsperiod. Den 56-årige Morales anordnade en folkomröstning om huruvida han får ställa upp i presidentvalet en fjärde gång, men inofficiella resultat tyder på att han kommer att förlora omröstningen.

Enligt preliminära uppgifter har drygt 52 procent av väljarna röstat mot en fortsättning, medan 47 procent har röstat för förslaget. Andra uppgifter gör gällande att presidentens förslag stöds av 49 procent av väljarna, medan 51 procent är emot.

Den vänstersinnade Evo Morales valdes till president år 2006 och han har därefter återvalts två gånger med en klar majoritet. Morales trodde själv att han skulle vinna folkomröstningen med omkring 70 procent av rösterna.

Vallagarna i Bolivia har redan ändrats en gång vilket gjorde det möjligt för Morales att ställa upp i presidentvalet år 2014, då han vann med 61 procent av rösterna.

Hela 88 procent av väljarna deltog i söndagens folkomröstning.

Korruptionsmisstankar skadar förtroendet

Morales popularitet har skadats av korruptionsanklagelser och ett allt mer auktoritärt styre.

Över 88 procent av bolivianerna deltog i södnagens folkomröstning
Bildtext Över 88 procent av bolivianerna deltog i söndagens folkomröstning
Bild: EPA/MARTIN ALIPAZ

Den 37-årige Susana Macias som röstade i huvudstaden La Paz säger att hon röstade mot presidentens förslag i protest mot hans styre.

- Vi känner oss lurade. De som leder oss är inte de personer som vi trodde att de var.

Morales popularitet har särskilt skadats av hans relation med den 28-åriga Gabriela Zapata som var 18 år då förhållandet inleddes.

Zapata leder numera ett kinesiskt byggbolag som har fått kontrakt av regeringen för flera hundra miljoner euro.

Även om Morales inte får fortsätta som president så har han gott om tid för att bädda för en likasinnad efterträdare.

- Han är en av de mest karismatiska och mäktigaste ledarna i Bolivias historia. Det är osannolikt att han lämnar politiken helt, säger Michael Shifter som leder tankesmedjan Dialog.

Vänstervågen över i Sydamerika ?

Om Morales förlorar omröstningen som väntat, så är det ytterligare ett tecken på hur vänstervågen i Sydamerika verkar vara över.

Vänstersinnade ledare som Venezuelas Nicolas Maduro, Brasiliens Dilma Rouseff och Argentinas ex-president Cristina Kirchner har förlorat stöd på ett liknande sätt som Morales i Bolivia.

Skillnaden är att Bolivias ekonomi har stärkts under Morales styre, då olje- gas- och mineralindustrin har nationaliserats.

Ifjol växte Bolivias ekonom med nästan fem procent trots sjunkande olje- och gaspriser.

Diskussion om artikeln